Παρασκευή 27 Ιουλίου 2007

Κυκλοφορία χρήματος και δανεισμού - ΕΕ


Αύξηση στην κυκλοφορία του χρήματος και του δανεισμού

Αιφνίδια επιτάχυνση σημείωσαν τον Ιούνιο οι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης της κυκλοφορίας του χρήματος (Μ3 - με την ευρεία έννοια) αλλά και του δανεισμού προς τον ιδιωτικό τομέα στην Ευρωζώνη. Πρόκειται για δύο ακόμη στοιχεία, τα οποία προοιωνίζονται την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τον Σεπτέμβριο.
Ο δείκτης Μ3 σημείωσε τον περασμένο μήνα άνοδο της τάξεως του 10,9% ενώ το αντίστοιχο στοιχείο του Μαΐου αναθεωρήθηκε ανοδικά, στο 10,6%. Οι εν λόγω ρυθμοί του Ιουνίου υπολογίζονταν από την πλειονότητα των αναλυτών να διαμορφωθούν στο 10,7%, άγγιξαν όμως τα υψηλά επίπεδα 24ετίας που είχαν τον Μάρτιο, όταν έφθασαν στο 11%. Σε μιαν άλλη εξέλιξη, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, τόνισε χθες ότι έχει τη βεβαιότητα πως οι αυξημένες τιμές των περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί παρά να μεταφρασθούν μελλοντικά σε αυξήσεις των τιμών καταναλωτού.
Αναλυτές τόνιζαν χθες ότι αν και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει από τον περασμένο Σεπτέμβριο κάτω από τα επίπεδα του πλαφόν που θέτει η ΕΚΤ, ήτοι κάτω από το ετήσιο ποσοστό του 2%, μπορεί να θεωρείται σίγουρο ότι η Τράπεζα θα αυξήσει το βασικό επιτόκιό της δανεισμού στο 4,25% τον Σεπτέμβριο και στο 4,5% μέχρι το τέλος του έτους.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_27/07/2007_235712

Δεν υπάρχουν σχόλια: