Κυριακή 29 Ιουλίου 2007

Κοινοτική ενίσχυση - Ελλάδα


Η Ελλάδα δεν διαθέτει σωστά ούτε τα χρήματα του Δ΄ΚΠΣ, τονίζει σε έκθεση της η Κομισιόν

Η Ελλάδα θα χάσει μισθούς και εισόδημα επιχειρήσεων αξίας 19 δισ. ευρώ έως το 2013 γιατί δεν θα μπορέσει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά ούτε το Δ΄Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τονίζει σε έκθεσή της η Κομισιόν.
Σύμφωνα με τη μελέτη «Ανάλυση της επίπτωσης της πολιτικής συνοχής» που δημοσιεύεται στην εφημερίδα, η Ελλάδα αδυνατεί να διαθέσει σωστά τα 20,4 δισ. ευρώ που θα δώσει η ΕΕ έως το 2013, καθώς πολύ λίγα από τα λεφτά αυτά θα καταλήξουν σε νέες τεχνολογίες και δράσεις τόνωσης της ανταγωνιστικότητας. Σημειώνεται ότι τα χρήματα του νέου κοινοτικού πακέτου κατέληξαν σε δρόμους, λιμάνια, και άλλες υποδομές, ενώ οι χρηματοδοτήσεις προς επιχειρήσεις μειώθηκαν: Το υπουργείο Οικονομίας αποφάσισε στο ΕΣΠΑ (Δ΄ΚΠΣ) να δώσει μόνο 3,2 δισ. ευρώ για δράσεις ανταγωνιστικότητας, έναντι 3,8 δισ. ευρώ που διαθέτει το Γ΄ΚΠΣ (που ξεκίνησε το 2000 και θα υλοποιείται έως το 2008).
Η μελέτη της Κομισιόν για να εξηγήσει το πρόβλημα δίνει ως παράδειγμα προς μίμηση την Ιρλανδία. Αντιθέτως, η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή, αφού ο κακός σχεδιασμός αλλά και οι χαμηλές δυνατότητες της οικονομίας οδηγούν την Ελλάδα μακριά από την εισοδηματική σύγκλιση με την ΕΕ.Στην Ιρλανδία, για κάθε ευρώ κοινοτικών πόρων που επενδύεται, δημιουργείται συνολικά «τζίρος» 2,54 ευρώ, δηλαδή η χώρα κερδίζει καθαρά 1,54 ευρώ (μέσω αύξησης των κερδών των επιχειρήσεων, της απασχόλησης και γενικότερα του εισοδήματος της οικονομίας), από κάθε ευρώ επιδότησης. Στην Ελλάδα όμως, τα αντίστοιχα οφέλη είναι υποπολλαπλάσια: δηλαδή για κάθε ένα ευρώ πόρων, δημιουργείται εισόδημα αξίας 1,61 ευρώ και έτσι τα καθαρά κέρδη είναι μόλις 61 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι δεν αξιοποιούνται σωστά οι πόροι. Τα 20,4 δισ. ευρώ του επόμενου ΚΠΣ θα μπορούσαν να φέρουν συνολικό εισόδημα 51,8 δισ. ευρώ. Μόνο που τελικά στην καλύτερη περίπτωση (αν απορροφηθούν τα κονδύλια) η Ελλάδα πρέπει να περιοριστεί σε 32,8 δισ. ευρώ, δηλαδή θα «χάσει» 19 δισ. ευρώ εισοδήματος (μισθών και κερδών των επιχειρήσεων).
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: