Δευτέρα 2 Ιουλίου 2007

Κοινοτική νομοθεσία (κεκτημένο) - ΕΕ - Ελλάδα


Στην «ουρά» του καταλόγου
Καθυστερεί η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις κοινοτικές οδηγίες

Στη λίστα των «μη υπάκουων» χωρών της ΕΕ βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις -22η στους «25»- όσον αφορά στη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία των κοινοτικών οδηγιών για την εσωτερική αγορά.
Ωστόσο, υποχώρηση παρουσιάζουν το Μαϊο του 2007, σε σχέση με τον Ιανουάριο, και οι επιδόσεις της πλειονότητας των κρατών-μελών της ΕΕ.Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της στρατηγικής της εσωτερικής αγοράς στην ΕΕ που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, το έλλειμμα ενσωμάτωσης των κοινοτικών οδηγιών στην εθνική νομοθεσία των κρατών μελών εμφανίζει αύξηση το Μαϊο σε σχέση με τον Ιανουάριο και έφτασε το 1,6% για τους «25» (δεν συμπεριλήφθηκαν οι επιδόσεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας) από 1,2%. Έτσι, προκύπτει ότι οι '25' κατά μέσο όρο δεν έχουν πετύχει το νέο στόχο ενσωμάτωσης του 1% που έχει τεθεί από το Μάρτιο του 2007.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, στις 10 Μαϊου 2007, η Ελλάδα δεν είχε ενσωματώσει στην εθνική της νομοθεσία το 2,4% των κοινοτικών οδηγιών (39 οδηγίες σε σύνολο 1.628) που όφειλε να έχει μεταφέρει. Ωστόσο, η όπως αναφέρει η Κομισιόν, πρόκειται για την καλύτερη επίδοση που έχει παρουσιάσει ποτέ η χώρα μας.
Με την επίδοση αυτή η Ελλάδα βρίσκεται στην 22η θέση στους «25» με τελευταίες την Ιταλία (2,7%), το Λουξεμβούργο (3,3%) και την Πορτογαλία (4,4%). Τις καλύτερες επιδόσεις εμφανίζουν η Λιθουανία με έλλειμμα ενσωμάτωσης των οδηγιών 0,5% (8 οδηγίες), η Λετονία με 0,7% (11 οδηγίες) και η Σλοβακία με 0,9% (14 οδηγίες).
Προκύπτει ότι εννέα κράτη-μέλη έχουν πετύχει το στόχο ενσωμάτωσης του 1%. Εξάλλου, από την ίδια έκθεση προκύπτει ακόμη ότι την 1η Μαϊου 2007, η Ελλάδα είχε 89 ανοιχτές περιπτώσεις παραβίασης των κανόνων της εσωτερικής αγοράς.
Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Ισπανία είναι οι χώρες που πέτυχαν να μειώσουν τον αριθμό περιπτώσεων παραβίασης των κανόνων της εσωτερικής αγοράς που έχουν ενεργοποιηθεί εναντίον τους. Την πρώτη θέση κατέχει η Σλοβενία με 17 ανοιχτές περιπτώσεις και τη χειρότερη η Ιταλία με 153 περιπτώσεις.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: