Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

ρυθμός ανάπτυξης - δ' τρίμηνο 2007

O ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας αναμένεται να παραμείνει σταθερός το τελευταίο τρίμηνο του 2007, στο 3,8%, λόγω της διατήρησης των υψηλών καταναλωτικών δαπανών και της επενδυτικής δραστηριότητας, σύμφωνα με έρευνα του Reuters την Τρίτη.
Σύμφωνα με το μέσο όρων των προβλέψεων έξι οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters, ο ρυθμός αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,8% το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, σε ετήσια βάση, στα ίδια επίπεδα με το τρίτο τρίμηνο, αλλά χαμηλότερα από τον ετήσιο ρυθμό 4,1% του δεύτερου τριμήνου.
Η ελληνική οικονομία, που αντιστοιχεί περίπου στο 2,5% της ευρωζώνης, έχει αναπτυχθεί με ρυθμούς υψηλότερους των άλλων κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ από το 2004, τότε που έλαβαν χώρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, παρά τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων και τη δημοσιονομική στενότητα που ακολουθήθηκε με σκοπό τη μείωση του διογκωμένου ελλείμματος του προϋπολογισμού.
«Οι υγιείς καταναλωτικές δαπάνες και η ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα εκτός κατοικιών ήταν οι κινητήριοι μοχλοί πίσω από την ισχυρή οικονομική επίδοση της Ελλάδας το τέταρτο τρίμηνο», είπε ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα.
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ) θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου την Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου.
Για το σύνολο του 2007, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα αυξηθεί με ρυθμό 4,0%, μόλις κάτω από την πρόβλεψη της κυβέρνησης για 4,1%. Φέτος η κυβέρνηση προβλέπει ο ρυθμός ανάπτυξης να διαμορφωθεί στο 4,0%.
Τις καταναλωτικές δαπάνες στηρίζει η ισχυρή πιστωτική επέκταση. Βάσει των τελευταίων στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας, η πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά αυξήθηκε 18,8% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο.
Newsroom ΔΟΛ

Στο 3,6% επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το δ΄τρίμηνο του 2007
Στο 3,6% επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2007, έναντι 3,8% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΣΥΕ.
Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας κατά 2,8%.
Σε τριμηναία βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε σε 0,7% από 0,9% το προηγούμενο τρίμηνο.
Kατά το τέταρτο τρίμηνο του 2007 οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 4,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006. Η μείωση των επενδύσεων επιβράδυνε κατά 0,8% την αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας. Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές η Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε, κατά την ίδια χρονική σύγκριση τις εξής μεταβολές: -Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 10,4%, αύξηση η οποία συνέβαλε κατά 1,6% στην αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας. -Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,3%. Τέλος, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2007 οι δαπάνες για την τελική κατανάλωση αυξήθηκαν κατά 3,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006. Η αύξηση αυτή συνέβαλε κατά 2% στην αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: