Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

δαπάνες για φάρμακα - Ελλάδα

Εκτίναξη της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης της χώρας σε περίπου 7 δισ. ευρώ υπολογίζουν οι ειδικοί, προκαλώντας "σοκ" στο σύνολο των ασφαλισμένων.
Το στοιχείο αυτό, κρούει των κώδωνα του κινδύνου για επικείμενη κατάρρευση των κλάδων υγείας στα ασφαλιστικά Ταμεία, πολύ συντομότερα από τους κλάδους σύνταξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι φαρμακευτικές δαπάνες στη χώρα μας, από 4,32 δισ. ευρώ που ήταν το 2003, προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ. Αυτή η τεράστια δαπάνη που αυξάνεται κατά μέσο όρο 21% το χρόνο βαρύνει πρακτικά στο σύνολό της το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και πλήττει καίρια τους κλάδους υγείας των ταμείων.
Παράλληλα, και σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στο πρόσφατο συνέδριο του Economist για το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, η επιδημιολόγος, πρώην υποδιοικήτρια του ΙΚΑ και νυν διευθύντρια της Rand Europe, Εύη Χατζηανδρέου, η χώρα μας κατέχει την προτελευταία θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ σε σχέση με το ποσοστό θνησιμότητας που οφείλεται στην όχι και τόσο καλή λειτουργία του συστήματος υγείας. Σύμφωνα με την κ. Χατζηανδρέου, παρ’ ότι στη χώρα μας δαπανάται το 10% του ΑΕΠ σε υπηρεσίες υγείας, η επίδραση στη μείωση της θνησιμότητας παραμένει εξαιρετικά χαμηλή. Την τελευταία θέση κατέχουν οι ΗΠΑ, στις οποίες το σύστημα υγείας είναι ιδιωτικό.
Η κακή οικονομική κατάσταση των κλάδων υγείας των ταμείων, οδηγούν σε χρέη προς τα δημόσια νοσοκομεία που ξεπερνούν τα 1,5 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα χρέη των νοσοκομείων το διάστημα 2005-2007 ανήλθαν σε περίπου 3 δισ. ευρώ. Και βέβαια, υπάρχουν και τα χρέη των φαρμακοβιομηχανιών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. Κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ., προωθήθηκε η αλλαγή στον τρόπο καθορισμού των τιμών των φαρμάκων, ενώ παράλληλα προβλέφθηκε η επιστροφή του 4% της φαρμακευτικής δαπάνης στα ταμεία. Ειδικότερα, προβλεπόταν η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των επιμέρους λεπτομερειών στη διαδικασία επιστροφής των χρημάτων αυτών, τα οποία για το 2006 και το 2007 ανέρχονται περίπου σε 300 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, οι φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν επιστρέψει τα χρήματα προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ξεφύγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο των χρεών, με ημίμετρα όπως οι ενοποιήσεις των κλάδων υγείας, χωρίς να αναμένονται ιδιαίτερα αποτελέσματα, καθώς οι ενοποιήσεις θα είναι διοικητικές και επί της ουσίας απλώς θα «μετακομίσουν» κάποιοι εργαζόμενοι σε άλλα κτήρια, ενώ το πολυδάπανο και ανέλεγκτο τις περισσότερες φορές, σύστημα παροχών υγείας θα παραμείνει ως έχει.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=452434

Δεν υπάρχουν σχόλια: