Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

καινοτομία - ΕΕ - Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 29η θέση μεταξύ 37 χωρών σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις στην καινοτομία, δείχνει ο πίνακας επιδόσεων που δημοσιοποίησε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τουλάχιστον η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες που «καλύπτουν το χαμένο έδαφος».
Τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη καταλαμβάνουν η Σουηδία, η Ελβετία και η Φινλανδία, ενώ τις τελευταίες η Τουρκία, η Ρουμανία, η Λετονία και η Βουλγαρία.
Στον πίνακα αξιολογείται μια σειρά από κριτήρια, όπως η κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, τα κίνητρα για καινοτόμες δράσεις, η προώθηση της γνώσης και το επιχειρηματικό πνεύμα.
Στον ευρωπαϊκό πίνακα επιδόσεων στην καινοτομία, οι 37 χώρες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τις επιδόσεις τους. Στην κατηγορία με «τους ηγέτες στην καινοτομία» περιλαμβάνονται η Σουηδία, η Ελβετία, η Φινλανδία, το Ισραήλ, η Δανία, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ, οι οποίες εμφανίζουν επιδόσεις πάνω από το μέσο όρο των «27».Στην κατηγορία των χωρών με επιδόσεις χαμηλότερες από τους ηγέτες της καινοτομίας αλλά κοντά ή πάνω από το μέσο όρο των «27», περιλαμβάνονται το Λουξεμβούργο, η Ισλανδία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Αυστρία, η Γαλλία, το Βέλγιο και ο Καναδάς.Στην κατηγορία των χωρών με τους «μέσους καινοτόμους» περιλαμβάνονται η Αυστραλία, η Εσθονία, η Σλοβενία, η Νορβηγία, η Τσεχία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Ισπανία, οι οποίες εμφανίζουν επιδόσεις κάτω από το μέσο όρο των «27».Στην κατηγορία με τις χώρες μέλη που «καλύπτουν το χαμένο έδαφος», περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Μάλτα, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Πολωνία, η Κροατία, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία, η Λετονία και η Ρουμανία. Οι χώρες αυτές εμφανίζουν επιδόσεις κάτω από το μέσο όρο των «27» ωστόσο σταδιακά τον πλησιάζουν.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: