Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

αγοραστές - τιμές ακινήτων - Ελλάδα

Στις φθηνότερες παλαιές κατοικίες και σε μικρότερα διαμερίσματα λόγω της μεγάλης διαφοράς τιμών που υφίσταται σε σύγκριση με τα καινούργια, στρέφονται οι αγοραστές, ενώ το 2007 οι τιμές στην κτηματογορά παρέμειναν σταθερές ή μειώθηκαν ελαφρά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του μεσιτικού δικτύου RE/MAX, οι αγοραστές το 2007 έδειξαν σαφή προτίμηση στα μεταχειρισμένα ακίνητα εμβαδού από 70 ως 100 τετραγωνικών και ίδια εικόνα αναμένεται να επικρατήσει και φέτος.
Οι κατασκευαστές δεν φαίνονται -ακόμα- διατεθειμένοι να ρίξουν τις τιμές, αν και σε ορισμένες περιοχές και κυρίως τις ακριβές έχουν αρχίσει να μειώνουν τις αρχικές τους απαιτήσεις.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της RΕ/ΜΑΧ Ελλάς Στ.Σαμολαδά , το 2007 παρατηρήθηκε σαφής προτίμηση των αγοραστών για μεταχειρισμένες έναντι των νεόδμητων (3 στα 4 ήταν μεταχειρισμένα), ενώ το 50% των πωληθέντων ακινήτων ήταν ηλικίας άνω των 15 ετών.
Όσον αφορά την κατανομή των πωληθέντων ακινήτων με βάση το εμβαδόν, η πιο δημοφιλής κατηγορία οικιστικών ακινήτων είναι οι μεσαίες κατοικίες (δυάρια και τριάρια), το ποσοστό των οποίων ξεπέρασε το 40% των συνολικών πωλήσεων κατοικιών το 2007.
Στα επαγγελματικά ακίνητα η πλειονότητα (73%) των πωληθέντων ήταν κάτω των 190 τ.μ., ενώ στα οικόπεδα-αγροτεμάχια προτιμήθηκαν αυτά που είχαν εμβαδόν κάτω από 500 τ.μ. σε ποσοστό 36%, καθώς κι αυτά που είχαν εμβαδόν από 1 ως 5 στρέμματα σε ποσοστό 28%.
Newsroom ΔΟΛ

3 σχόλια:

Σοφία είπε...

Με τις τιμές που έχουν τα νεόκτιστα στην Ελλάδα, δεν μου κάνει εντύπωση που ο κόσμος αρχίζει να στρέφεται στα παλιά...

KitsosMitsos είπε...

Ψάχνω αρκετό καιρό να αγοράσω και ενώ βλέπω διαμερίσματα να είναι πολύ καιρό απούλητα, οι ιδιοκτήτες-κατασκευαστές δε λένε να ρίξουν τις τιμές!
Υπομονή έχω, θα περιμένω κι άλλο...

geokalp είπε...

@σοφία

γενικά οι τιμές είναι υψηλές

@kitsosmitsos

θα πρότεινα να περιμένεις άλλους 6-9 μήνες τουλάχιστον κοιτώντας όμως για την ευκαιρία
ότι τιμολογείται €3,000/τμ δεν θα το πλήρωνα πάνω από €2,3-400/τμ