Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008

«το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας» - Ελλάδα

Μετά την ακρίβεια, οι πολίτες θεωρούν τη διαφθορά ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσκόπησης της εταιρείας VPRC, που παρουσιάζει η εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο.
Συγκεκριμένα, βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 25-28 Ιανουαρίου, το 22% θεωρούν την ακρίβεια ως το σημαντικότερο πρόβλημα. Ακολουθούν η διαφθορά (19%), η ανεργία (18%), η φτώχια, οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις (16%) και με μονοψήφια ποσοστά το Ασφαλιστικό, η Παιδεία, τα εθνικά θέματα και η Υγεία.
Η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει, όπως σημειώνει η εφημερίδα, τα συμπεράσματα και άλλων μετρήσεων, ότι η κρίση την οποία διέρχεται το πολιτικό σύστημα, σε συνδυασμό με τις διεργασίες που συντελούνται στην κοινωνία, «χτυπούν» τα δύο κόμματα εξουσίας.
Επίσης, η έρευνα καταδεικνύει αφενός την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το ζήτημα της διαφθοράς και αφετέρου τις επιπτώσεις της εσωκομματικής κρίσης από την οποία διήλθε το ΠΑΣΟΚ.
Η κυβερνητική παράταξη παρουσιάζει σημαντικές φθορές εισπράττοντας εν πολλοίς τα επίχειρα της υπόθεσης Ζαχόπουλου, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο αδυνατεί να ανακάμψει αλλά εμφανίζει μεγαλύτερες απώλειες και από τη Νέα Δημοκρατία, μεγάλο τμήμα των οποίων κατευθύνεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ενδεικτικό της επιδείνωσης της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης προς την κυβέρνηση είναι ότι σύμφωνα με την VΡRC η ΝΔ θεωρείται το κόμμα που είναι το περισσότερο εξαρτημένο απο τα οικονομικά συμφέροντα (35 % των ερωτηθέντων) σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ (15 % των ερωτηθέντων). Πάντως το 41% της κοινής γνώμης θεωρεί πως και τα δυο κόμματα είναι εξαρτημένα από οικονομικούς παράγοντες της χώρας.
Τέλος, η δημοσκόπηση της VΡRC όσον αφορά την κρίση του δικομματισμού φανερώνει πως οι πολίτες επιθυμούν αλλαγή πολιτικής από τα δύο μεγάλα κόμματα σε ποσοστό 61% και σε μικρότερο ποσοστό 33% τη δημιουργία νέων κομμάτων.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: