Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Λευκοί-Μάυροι - ΗΠΑ

Οι Λευκοί θα καταστούν μειοψηφία στις Ηνωμένες Πολιτείες το έτος 2050, επειδή το μεταναστευτικό ρεύμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε διαρκή άνοδο, επισημάνθηκε σήμερα από το Ερευνητικό Κέντρο «Πιού».
Μετά από 42 έτη, οι Λευκοί θα αντιπροσωπεύουν το 47% του αμερικανικού πληθυσμού - έναντι των δύο τρίτων του που αντιπροσωπεύουν σήμερα - ενώ στατιστικά πιο πολύ από ένας Αμερικανός, στους πέντε, θα είναι μετανάστης (σήμερα η αναλογία αυτή είναι ένας προς οκτώ). Εξάλλου, «αν η τάση αυτή επιβεβαιωθεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρεθούν το 2050 με πληθυσμό 438 εκατομμυρίων, έναντι 296 εκατομμυρίων στο τέλος του 2005» (αύξηση σχεδόν κατά 50%), επισημάνθηκε από την ίδια πηγή.
Πράγματι, σχεδόν 80% της πληθυσμιακής αύξησης θα προκληθεί από τους μετανάστες, που ή κατέφθασαν στις ΗΠΑ κατά τα δύο τελευταία έτη ή θα συνεχίσουν να προωθούνται προς τις ΗΠΑ έως το 2050. Οι Ισπανόφωνοι, η πολυπληθέστερη πληθυσμιακή μειονότητα, το έτος 2050 θα αντιπροσωπεύει το 29% του αμερικανικού πληθυσμού (14% το 2005). Στα ίδια χρονικά όρια, οι Ασιάτες από 5% σήμερα θα είναι 9% του συνόλου τότε. Σταθερό θα παραμείνει το ποσοστό των Μαύρων, στο 13% του συνόλου του αμερικανικού πληθυσμού. Για τα πορίσματα της έρευνας αυτής ελήφθησαν υπόψη οι μεταναστευτικές τάσεις της τελευταίας 50ετίας, τόσο για την νόμιμη, όσο όμως και για την παράνομη μετανάστευση - συνομολογείται ότι την περασμένη 50ετία διαδραμάτισε σταδιακά ολοένα σοβαρότερο ρόλο όσον αφορά τις πληθυσμιακές μεταβολές στις ΗΠΑ. Μάλιστα, τα 45 τελευταία έτη μετανάστες και παιδιά τους συνεισέφεραν σε ποσοστό 51% στην πληθυσμιακή αύξηση στις ΗΠΑ, μετά δε το 1980 σε ποσοστό 58%. Βεβαίως, υπάρχει παραδοχή ότι μία ενδεχόμενη μεταβολή στην ακολουθούμενη μεταναστευτική πολιτική, μπορεί να τροποποιήσει αρκετές από τις ανωτέρω προβλέψεις. Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι οπωσδήποτε στο «επίκεντρο» της τρέχουσας προεκλογικής εκστρατείας, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 4ης Νοεμβρίου φέτος. http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_12/02/2008_221711

Δεν υπάρχουν σχόλια: