Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Ελκυστικοί επενδυτικοί προορισμοί - Κόσμος - Ελλάδα

Παρά τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων, τα αντικίνητρα όχι μόνο παραμένουν, αλλά γίνονται και μεγαλύτερα και οδηγούν σε υποβάθμισης της χώρας μας στις κατατάξεις μεγάλων τραπεζών και χρηματοοικονομικών οίκων.
Στην έκθεση της WorldBank η οποία διενεργείται μεταξύ 178 χωρών για την επιλογή των ελκυστικότερων επενδυτικών προορισμών η Ελλάδα διολίσθησε κατά 5 θέσεις και βρέθηκε εφέτος στην 100η από την 95η πέρυσι.
Που οφείλεται η υποβάθμιση;
Στη δυσκολία έναρξης μίας εταιρείας (152η θέση που είναι η τελευταία στην Ε.Ε.), στην εύρεση χρηματοδότησης (84η θέση), στην ευκολία διενέργειας εξωτερικού εμπορίου (65η θέση),κ.ά.
Όσον αφορά τα προβλήματα έναρξης, υπολογίζεται ότι απαιτούνται 15 «κινήσεις» για να αρχίσει η λειτουργία μίας εταιρείας έναντι 6 κατά μέσο όρο στα κράτη του ΟΟΣΑ και η διαδικασία κατά μέσο όρο διαρκεί 38 ημέρες (έναντι 14,9 στον ΟΟΣΑ). Στην πράξη βέβαια, ο χρόνος είναι περισσότερος.Το κόστος που πληρώνει ο υποψήφιος επιχειρηματίας για όλες αυτές τις συναλλαγές υπολογίζεται στο 23,3% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 4.000 ευρώ (έναντι του 5,1% κατά μέσο όρο) και τα ελάχιστα κεφάλαια που απαιτούνται φτάνουν στο 104,1% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (περίπου 18.000 ευρώ) έναντι 32,5% στο εξωτερικό.
Η διαδικασία γίνεται ακόμη πιο δαπανηρή και χρονοβόρα στην περίπτωση που ένας από τους υποψήφιους επιχειρηματίες, έχει ξένο διαβατήριο. Οι Έλληνες συνέταιροί του και οι σύμβουλοί τους θα χρειαστεί να τρέξουν επί αρκετές ημέρες μόνο και μόνο για να τους βγάλουν ελληνικό αριθμό φορολογικού μητρώου, κίνηση που κοστίζει τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα.
Όσον αφορά την έκδοση αδειών ιδρύσεως μικρομεσαίας επιχείρησης βρισκόμαστε στην 42η θέση, καθώς απαιτούνται 15 διαδικασίες και 169 ημέρες.
Σχετικά με την απασχόληση εργαζομένων βρισκόμαστε στην 142η θέση προφανώς λόγω ακαμψίας εργατικής νομοθεσίας.
Στην καταχώρηση της ακίνητης περιουσίας (προφανώς κτηματολόγια κ.λπ.), η θέση μας είναι 93η, αφού χρειάζονται 12 διαδικασίες με χρόνο διάρκειας 23 ημέρες.
Στην πρόσβαση στην τραπεζική πίστη παραμένουμε στην 84η θέση. Όσον αφορά την προστασία των ξένων επενδυτών, η θέση μας παραμένει πολύ χαμηλή, 158η, ενώ για τη φορολογία, δηλαδή τη συνολική επιβάρυνση επί των κερδών και τις εργοδοτικές εισφορές, καταλαμβάνουμε την 86η θέση.
Στο διασυνοριακό εμπόριο η θέση μας είναι 65η, στην επιχειρηματική νομοθεσία 87η και στην πτώχευση της επιχείρησης στην 38η, με την παρατήρηση ότι παραμένουν πολύπλοκες οι πτωχευτικές διαδικασίες.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=456080

1 σχόλιο:

Σοφία είπε...

Άστα να πάνε... και μετά περιμένουμε να πλουτίσουμε (ως χώρα εννοώ).