Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

δανειολήπτες - Ελλάδα

Το τελευταίο διάστημα μόλις το 45% των αιτήσεων δανειοδότησης παίρνει το "πράσινο φως" για εκταμίευση, καθώς οι τράπεζες λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, έχουν γίνει περισσότερο αυστηρές και προσεκτικές στη χορήγηση δανείων.
Οι βασικότεροι λόγοι, σύμφωνα με αρμόδια τραπεζικά στελέχη, που απορρίπτεται η έγκριση ενός δανείου είναι η υπερβολική έκθεση του υποψήφιου δανειολήπτη στο δανεισμό, αλλά και η έλλειψη επαρκών στοιχείων.
Οι τράπεζες κάνουν πράξη τη σύσταση της Τράπεζας της Ελλάδος να μειώσουν τις επισφάλειες (για το λόγο αυτό προχωρούν και σε διαγραφές προβληματικών δανείων) και προχωρούν σε ενδελεχή έλεγχο των οικονομικών στοιχείων του δανειολήπτη.Στόχος είναι στα τέλη του έτους τα επισφαλή δάνεια να περιοριστούν στο 3,5% (στο 3% ο μέσος όρος των καθυστερούμενων δανείων στην ευρωζώνη) από το 5,1% που είναι σήμερα. Σήμερα τα καθυστερούμενα δάνεια των νοικοκυριών υπολογίζονται στα 4,5-5 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό μαζί με τα καθυστερούμενα επιχειρηματικά δάνεια και τις διαγραφές ανέρχονται στα 10 δισ. ευρώ.
Η πρώτη λοιπόν... διαλογή των υποψηφίων προς δανεισμό γίνεται στο τραπεζικό κατάστημα. Εκεί... κόβεται το 40% των αιτήσεων για έγκριση δανείων, είτε επειδή ο υποψήφιος είναι περασμένος στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία, είτε επειδή έχει και άλλα δάνεια. Ο δεύτερος έλεγχος που γίνεται στα κεντρικά της κάθε τράπεζας απορρίπτει άλλο ένα 15% των αιτήσεων. Ο έλεγχος αυτός εστιάζεται στα οικονομικά στοιχεία του υποψήφιου δανειολήπτη και στο να διαπιστωθεί αν είναι οριακά δανεισμένος, αν δηλαδή δαπανά πάνω από το 40% των μηνιαίων αποδοχών του σε δόσεις δανείων και καρτών.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τα 2 εκατ. νοικοκυριά που έχουν κάποιο δάνειο, το 87% δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, το 7% βρίσκεται σε οριακό σημείο καθώς πληρώνει πάνω από 40% των μηνιαίων αποδοχών του σε δάνεια, ενώ το υπόλοιπο 6% των νοικοκυριών βρίσκεται στο «κόκκινο» καθώς αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
Μάλιστα για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «φούσκας» η Τράπεζα της Ελλάδος ζητά τώρα τη συνδρομή του υπουργείου Οικονομίας, ώστε να περάσουν στη «λευκή λίστα» του Τειρεσία (αφορά όλους όσους έχουν δάνεια και τα πληρώνουν κανονικά) όλα τα δάνεια ακόμα και αυτά που έχουν εκταμιευθεί πριν από το 2003. Τα δάνεια αυτά που ανέρχονται σε περίπου 50 δισ. ευρώ (στα 102 δισ. ευρώ ο συνολικός δανεισμός των νοικοκυριών), δεν είναι περασμένα στον λευκό Τειρεσία επειδή οι δανειακές συμβάσεις προ του 2003 δεν προέβλεπαν την καταχώρηση των στοιχείων στη λίστα.Στην προσπάθεια λοιπόν να έχουν οι τράπεζες σαφή εικόνα των δανειακών υποχρεώσεων των υποψήφιων προς δανεισμό, μελετάται η ένταξη όλων των δανείων -με νομοθετική ρύθμιση- στη Λευκή Λίστα.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=452497

Δεν υπάρχουν σχόλια: