Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

απορρόφηση πόρων του Γ' ΚΠΣ - EE - Eλλάδα

Στο 74% έφτασε στις 5 Φεβρουαρίου 2008 η απορρόφηση από την Ελλάδα των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων του τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ' ΚΠΣ), που αφορά την περίοδο 2000-2006, ανακοίνωσε την Τρίτη στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ελπίδα, ωστόσο, για καλύτερα αποτελέσματα και υψηλότερες αποδόσεις, δεν φαίνεται να έχει χαθεί, αφού με τον λεγόμενο κανόνα «ν+2» τα κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τα έργα που έχουν επιλεγεί για κοινοτική χρηματοδότηση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008, δηλαδή δύο χρόνια μετά τη λήξη της προγραμματισμένης περιόδου. Τα στοιχεία για τα ποσοστά απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων στο πλαίσιο της πολιτικής της Συνοχής από τα κράτη-μέλη της ΕΕ παρουσιάστηκαν από την αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική επίτροπο Ντανούτα Χούμπνερ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης παρατηρούνται στην Ιρλανδία με 91% και ακολουθούν η Αυστρία και η Γερμανία με 90%.
Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στη Σλοβακία με 72%, την Ολλανδία με 65% και την Κύπρο με 62%.
Στις υπόλοιπες λεγόμενες χώρες της Συνοχής τα ποσοστά απορρόφησης έφτασαν στις 5 Φεβρουαρίου 2008 στο 88% στην Ισπανία και την Πορτογαλία και στο 80% στην Ιταλία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: