Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Ευτυχές το νέο... καλοκαίρι

Το πιο... καυτό ποδαρικό των τελευταίων 90 χρόνων ενδέχεται να κάνει ο νέος χρόνος! Αν η θερμοκρασία στην Αθήνα ξεπεράσει την Παρασκευή τους 22 C- κάτι που δεν αποκλείουν οι μετεωρολόγοι- τότε θα έχουμε στην πρωτεύουσα την πιο ζεστή Πρωτοχρονιά απο το 1920.
Το ρεκόρ των πιο ζεστών εορτών εξακολουθεί πάντως να κατέχει - δύο μόλις 24ωρα πριν από την τελική αναμέτρηση- η χρονιά του 1963. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Αστεροσκοπείο Αθηνών, στις 21 Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς η θερμοκρασία άγγιξε τους 22,1 C στον σταθμό του Θησείου. «Ήταν το πιο ζεστό τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου τα τελευταία 90 χρόνια», λέει στα «ΝΕΑ» ο ερευνητής στο Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Κώστας Λαγουβάρδος. «Συνολικά, από το 1923 μέχρι και το 2009, τα μετεωρολογικά δεδομένα που έχουμε στο αρχείο μας δείχνουν ότι μόνον άλλες πέντε φορές η θερμοκρασία ξεπέρασε την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην Αθήνα τους 20 C».

Οι υψηλές θερμοκρασίες όμως των τελευταίων δεκαετιών δεν εμποδίζουν τους ειδικούς να χαρακτηρίσουν ως ακραίες τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν εδώ και λίγες μέρες στη χώρα μας. Την παραμονή των Χριστουγέννων η θερμοκρασία στην Αθήνα έφθασε τους 19,6 C και σύμφωνα με όλες τις προγνώσεις, η ζέστη τις επόμενες μέρες θα είναι πιο αισθητή και ο υδράργυρος θα ανέβει περισσότερο σε ολόκληρη τη χώρα. «Οι 19,6 C που είχαμε την παραμονή των Χριστουγέννων είναι μια τιμή που ξεφεύγει από τις συνηθισμένες και οφείλεται στην εμφάνιση θερμών αερίων μαζών που εισέβαλαν στη χώρα μας τις ημέρες των Χριστουγέννων και προβλέπεται να συμβεί το ίδιο κατά την περίοδο της Πρωτοχρονιάς», λέει ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος.

Ασυνήθιστη ζέστη
«Από κλιματικής σκοπιάς έχουμε συνηθίσει να παρατηρούμε αυτά τα φαινόμενα μετά τον Δεκέμβριο, δηλαδή Ιανουάριο και Φεβρουάριο, όμως βλέπουμε ότι αυτή η ατμοσφαιρική διαταραχή δεν έχει επηρεάσει μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη, όπου επικρατεί ασυνήθιστη ζέστη για την εποχή». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από το 1920 μέχρι σήμερα μόνο έξι φορές η θερμοκρασία στην Αθήνα κυμάνθηκε κατά το τελευταίο 10ήμερο του Δεκεμβρίου μεταξύ 19 και 20 C. «Η θερμοκρασία που επικράτησε στην Αθήνα την παραμονή των Χριστουγέννων είναι η υψηλότερη της δεκαετίας και μένει να δούμε αν θα αποδειχτεί και η υψηλότερη των τελευταίων 90 χρόνων».

Η ζέστη των τελευταίων ημερών έχει ξενίσει πολλούς, που μάλιστα διερωτώνται πώς είναι δυνατόν η υπόλοιπη Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη να σαρώνεται από κακοκαιρία και στη Νότια και Νοτιοανατολική Μεσόγειο να επικρατεί ανοιξιάτικος καιρός. Εδώ ίσως να κρύβεται και η εξήγηση της παρατεταμένης καλοκαιρίας, η οποία όμως δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πρόγευση τού τι είδους καιρό θα έχουμε στη συνέχεια.

Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με ορισμένα μοντέλα πρόβλεψης του καιρού για τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα μας, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα υπάρχουν μέρες με περισσότερο κρύο αλλά και βροχές τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη χώρα.

Μας επηρεάζει ο Ατλαντικός

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ απο τον Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που μελέτησαν έναν μεγάλο όγκο κλιματικών δεδομένων στη χώρα μας από το 1960 και μετά, διαπίστωσαν ότι πολύ συχνά, εξαιτίας ατμοσφαιρικών διαταραχών, σχηματίζεται στη Βορειοδυτική Ευρώπη και στον Βόρειο Ατλαντικό ένα φαινόμενο (το ονομάζουν τύπο τηλεσύνδεσης) που επηρεάζει τον χειμωνιάτικο καιρό στην Ελλάδα ρίχνοντας ή ανεβάζοντας τον υδράργυρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πανεπιστημιακής έρευνας, τα τελευταία περίπου 50 χρόνια, το φαινόμενο του Ατλαντικού επηρέασε τον καιρό των μισών χειμερινών περιόδων. Με άλλα λόγια, σχεδόν μία φορά ανά δύο χρόνια είχαμε στην Ελλάδα θερμό ή ψυχρό χειμώνα ανάλογα με τη συγκεκριμένη ατμοσφαιρική διαταραχή. Έτσι λοιπόν ο Ατλαντικός Ωκεανός μπορεί και ανεβάζει το θερμόμετρο μερικούς βαθμούς πάνω από την κανονική χειμερινή θερμοκρασία της χώρας μας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ρίχνει τον υδράργυρο κάτω από τις θερμοκρασίες που κανονικά θα έπρεπε να έχουμε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ πιθανό το ίδιο να συμβαίνει και τώρα, οπότε το σύστημα αυτό από το βόρειο ημισφαίριο, λειτουργώντας ως δίπολο, προκαλεί κακοκαιρία στη Βόρεια Ευρώπη και καλοκαιρία στη Νότια.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4553209

6 σχόλια:

koulpa είπε...

axaxaxa δε με πηράζει η καλοκαιρία.. έχω και κάτι εξωτερικές δουλιές και με βολεύει.. τη ψήψα του καλοκαιριού φοβάμαι.. και χρηάζομαι και 20 λίτρα πόσημου νερού τη μέρα.. αχ.. :):)
καλή χρονιά να έχουμε.. με χιόνια και βροχές.. :):)

geokalp είπε...

ωραίες ευχές!
καλή χρονιά koulpa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Σοφία είπε...

Άλλοι βρέχονται κι άλλοι ζεσταίνονται. Δεν υπάρχει θεός λέμεεεεεεε!

geokalp είπε...

Σοφία μπορεί να ..γυρίσει!!!

Σοφία είπε...

Γίνονται ακόμα θαύματα;;;

geokalp είπε...

Σοφία cross your fingers!!!
(γιατί απ' ότι μόλις είδα στην Αθήνα η θερμοκρασία δεν πέφτει εύκολα κάτω από τους 10 τουλάχιστον μέχρι τη Κυριακή...)