Παρασκευή 29 Ιουνίου 2007

Πρόβλήμα γύρανσης πλυθησμού - Ελλάδα

Πλήττονται οι γυναίκες
Η γήρανση του ελληνικού πληθυσμού επιβαρύνει την σωματική και ψυχική του υγεία

Τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την σταδιακή γήρανση του πληθυσμού της Ελλάδας επισημαίνει σε έρευνα το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) τα πορίσματα της οποίας παρουσιάστηκαν την Πέμπτη.
Μέχρι το 2020 ποσοστό μεγαλύτερο από το 28% των Ελλήνων θα είναι άνω των 65 ετών και αυτό αναμένεται να αυξήσει τα ποσοστά νοσηρότητας του γενικού πληθυσμού. Το γεγονός πρόκειται να επιβαρύνει και τις υπηρεσίες υγείας.
Σαν ομάδα υψηλού κινδύνου οι ερευνητές επισημαίνουν τις γυναίκες άνω των 65 ετών που θα αντιμετωπίζουν στην πλειονότητά τους προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες είναι περισσότερος επιρρεπής σε νοσήματα του κυκλοφορικού από τους άνδρες.
Όπως παρατήρησε η διευθύντρια του ΕΚΚΕ, Χ.Συμεωνίδου, τα νοσήματα του κυκλοφορικού αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου στους ηλικιωμένους σε όλο τον κόσμο.
Όπως ακόμη προέκυψε από την έρευνα, άνοδο σημειώνει η θνησιμότητα εξαιτίας του καρκίνου που στην Ελλάδα είναι η βασική αιτία θανάτου στις ηλικίες 45 έως 64 ετών.
Μέρος της έρευνας αφορούσε την ψυχική υγεία των ερωτηθέντων και περιέχει την διαπίστωση ότι αυξάνονται και τα ποσοστά συχνότητας των ψυχικών διαταραχών. Οι γυναίκες αποτελούν και σε αυτήν την περίπτωση μία ευπαθή ομάδα αφού πάσχουν σε ποσοστό 13,3% από μία χρόνια διαταραχή έναντι 3,5% των ανδρών.
Πολύ υψηλά είναι και τα ποσοστά κατάθλιψης που φτάνουν το 46% για τις γυναίκες άνω των 65 ετών.
Οι γυναίκες υπερέχουν επίσης στην μακρύτερη διάρκεια νοσοκομειακής περίθαλψης αλλά και στη πολυφαρμακία.
Η έρευνα του ΕΚΚΕ με τον τίτλο «Γήρανση του Πληθυσμού και Υγεία με Έμφαση στα Νοσήματα του Κυκλοφορικού Συστήματος και στις Ψυχικές Διαταραχές» διεξάχθηκε σε 2500 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 με 85 ετών που κατοικούν στην περιφέρεια της Αθήνας. Για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκαν και τα συμπεράσματα άπό έρευνες της ΕΕ
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Και για τη δική σας σύγκριση:

Ηλικιωμένοι 3 στους 10 Έλληνες το 2020
Περισσότεροι από 28 στους 100 Έλληνες πολίτες αναμένεται να είναι ηλικιωμένοι το 2020

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ της γήρανσης επιφέρει και θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στη νοσηρότητα του πληθυσμού, στην εντονότερη χρησιμοποίηση των υπηρεσιών υγείας και στην αύξηση των υγειονομικών δαπανών. Παράλληλα, ομάδα «πολύ υψηλού κινδύνου» φαίνεται πως θα αποτελούν στο κοντινό μέλλον οι γυναίκες, καθώς 70 στις 100, σε ηλικίες 65 και άνω, εμφανίζουν πρόβλημα στο κυκλοφορικό τους σύστημα.
Στο συμπέρασμα αυτό οδηγήθηκαν οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), ύστερα από συστηματική μελέτη με τίτλο «Γήρανση του Πληθυσμού και Υγεία με Έμφαση στα Νοσήματα του Κυκλοφορικού Συστήματος και στις Ψυχικές Διαταραχές», που παρουσίασαν το πρωί στον Τύπο.
Μεθοδολογικά, η έρευνα κινήθηκε σε τρεις βασικούς άξονες: Στο ευρωπαϊκό υγειονομικό μοντέλο, στα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου και σε προσωπικές συνεντεύξεις με 2.500 άνδρες και γυναίκες ηλικιών από 40 έως 85 χρόνων, μόνιμους κατοίκους της περιφέρειας της πρωτεύουσας. Επιπλέον, γιατροί, συνεργάτες του ΕΚΚΕ, κατέγραψαν και αξιολόγησαν τα δεδομένα των βιβλιαρίων υγείας των ερωτηθέντων.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΕΚΚΕ και υπεύθυνη της έρευνας, Χ. Συμεωνίδου, «τα νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας σε παγκόσμιο, τόσο στο συνολικό πληθυσμό όσο και ειδικότερα στην τρίτη ηλικία. Σε αυτά οφείλεται σήμερα, το 30% όλων των θανάτων στον πλανήτη, ενώ το 80% αυτών των θανάτων καταγράφονται σε άτομα άνω των 65 χρόνων. Δεδομένου ότι και στην Ελλάδα ως πρώτη αιτία θνησιμότητας αναφέρονται τα νοσήματα του κυκλοφορικού με 44% το 1980 και 47% το 2005, η πληθυσμιακή γήρανση αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά στην αύξηση των θανάτων από τα νοσήματα αυτά. Οι γυναίκες, μάλιστα, συγκριτικά με τους άνδρες, εμφανίζονται σταθερά οι πιο ευάλωτες απέναντι στα νοσήματα του κυκλοφορικού, καθώς συγκεντρώνουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, σε όλες τις ηλικίες».
Ως δεύτερη αιτία θνησιμότητας στην Ελλάδα, καταγράφονται τα νεοπλάσματα με ποσοστά 19% για το 1980 και 25% για το 2005. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι ο καρκίνος καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα των αιτίων θνησιμότητας στις ηλικίες από 45 έως 64 χρόνων.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα της έρευνας σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία των ερωτηθέντων. Με δεδομένο ότι οι ψυχικές διαταραχές και οι διαταραχές της συμπεριφοράς, αντιπροσωπεύουν το 12% της παγκόσμιας επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας, στην Ελλάδα παρατηρείται ότι ποσοστό 8,6% του πληθυσμού πάσχει από κάποια χρόνια ψυχική διαταραχή με τις γυναίκες να υπερέχουν των ανδρών (13,3% έναντι 3,4%) και τις πιθανότητες εμφάνισης τέτοιων διαταραχών να αυξάνονται καθώς αυξάνεται και η ηλικία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής, Χ. Λιονή, «ειδικότερα για την ομάδα 65 ετών και άνω, προκαλεί εντύπωση το πολύ υψηλό ποσοστό κατάθλιψης στις γυναίκες (46%) αλλά και στο σύνολο του πληθυσμού (34%)».
Σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια και νοσοκομειακή περίθαλψη, η έρευνα έδειξε ότι «οι γυναίκες πραγματοποιούν περισσότερες ιατρικές επισκέψεις έναντι των ανδρών, ενώ -όταν παρίσταται ανάγκη- η διάρκεια νοσηλείας των ανδρών είναι μεγαλύτερη (13,5 νύχτες) από εκείνη των γυναικών (7,5 νύχτες)».
Για την κατανάλωση φαρμάκων τέλος, η έρευνα αποδεικνύει την πολυφαρμακία που πλήττει τη χώρα μας με κατανάλωση από σημαντική μερίδα πληθυσμού, τριών και πλέον φαρμάκων ταυτόχρονα. Σε γενικές γραμμές όμως, οι γυναίκες λαμβάνουν περισσότερα φάρμακα από τους άνδρες και κυρίως σε κατηγορίες όπως τα αγχολυτικά (17,7% για τους άνδρες και 82,3% για τις γυναίκες) και τα αντικαταθλιπτικά (25,7% για τους άνδρες και 74,3% για τις γυναίκες).
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_160320_28/06/2007_195568

Δεν υπάρχουν σχόλια: