Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

ελληνικές εξαγωγές - ΕΕ - 11μηνο 2008

Συμπίεση του εμπορικού ελλείμματος, αλλά και στασιμότητα των εξαγωγών για το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2008, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ), του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Η Ελλάδα κατέχει την 21η θέση στις συνολικές εξαγωγές των 27 κρατών- μελών της ΕΕ και την 13η θέση στην ευρωζώνη των «15».

Παράλληλα το εμπορικό έλλειμμα της χώρας καταγράφεται μειωμένο κατά 6,7%.

Η Eurostat, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΕ, αποδίδει μηδενική αύξηση στις ελληνικές εξαγωγές για το εξεταζόμενο διάστημα (σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2007), σε αντίθεση με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που καταγράφουν αύξηση σε ποσοστό 1,5%.

Στην ΕΕ των «27» οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4% και στη ζώνη του ευρώ κατά 3,6%.

Σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές σημείωσαν μείωση σε επτά οικονομίες της ΕΕ, ανάμεσα στις οποίες και της Ελλάδας.

Συνολικά οι ευρωπαϊκές εισαγωγές κατέγραψαν μείωση του ρυθμού αύξησής τους κατά 3,2%, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 5,2%, (έναντι 8,4% το 11μηνο 2007).

Ο ΣΕΒΕ επισημαίνει ότι την αρνητική εξέλιξη των τελευταίων μηνών για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών επιβεβαιώνει και η Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2008-2009, η οποία προβλέπει περαιτέρω μείωσή τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: