Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2009

Αρνητές του Δαρβίνου οι μισοί Έλληνες

Αγνοούν την εξελικτική θεωρία

Πολλοί άνθρωποι στον πλανήτη συνεχίζουν να αρνούνται την εξελικτική θεωρία -παρ' ότι το 2009 έχει κηρυχθεί «έτος Δαρβίνου»- με τους Έλληνες να είναι ανάμεσα στους πρώτους αμφισβητίες. Αυτή η άρνηση αποδίδεται σε έλλειψη παιδείας ή θρησκευτικούς παράγοντες. Πάντως, η Εκκλησία δηλώνει ότι θεωρεί την εξελικτική θεωρία συμβατή με τη χριστιανική πίστη.
«Η εγκύκλιος παιδεία των συμπολιτών μας έπασχε ανέκαθεν, και με δεδομένο την ελάχιστη βιολογία που διδάσκονται, σε συνδυασμό με την υπέρμετρη διδασκαλία των θρησκευτικών, θα μου προκαλούσε εντύπωση το αντίθετο - να ήμασταν δηλαδή έτοιμοι να αποκηρύξουμε τη δημιουργία της φύσης με τη βιβλική της έκδοση ή και με τη 'μοντέρνα' λογική της, δηλαδή αυτή του νοήμονος σχεδιασμού», δηλώνει στην εφημερίδα Τα Νέα ο κ. Χρήστος Λούης, πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Για τον κ. Λούη το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της «σχέσης» των Ελλήνων με τον Κάρολο Δαρβίνο είναι ότι, όπως φαίνεται, το πρόβλημα δεν είναι πως δεν τον αποδέχονται -όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες- αλλά ότι δεν γνωρίζουν τι πρέσβευε.
Για την άγνοια και τη σύγχυση που επικρατεί η εξήγηση σύμφωνα με την Λουκία Πρίνου, βιολόγο - εκπαιδευτικό και διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι απλή: «Όλοι οι μαθητές που τέλειωσαν το σχολείο πριν από το 1999 και δεν φοιτούσαν στη Β' Δέσμη δεν διδάχθηκαν ποτέ τη θεωρία της εξέλιξης του ανθρώπου. Αλλά και μετά το 2000 κανένας μαθητής του λυκείου δεν διδάσκεται όχι μόνο την εξέλιξη του ανθρώπου αλλά γενικά την εξελικτική θεωρία».
Σύμφωνα με διεθνή έρευνα, που έγινε το 2006 για το περιοδικό «Νew Scientist», σχεδόν οι μισοί Έλληνες αμφισβητούν ακόμη τον Δαρβίνο. Από τους ερωτηθέντες μόνο το 54% συμφωνεί με την εξελικτική θεωρία, ενώ 150 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση της «Καταγωγής των Ειδών» ένα ποσοστό 29% υποστηρίζει ότι δεν είχε δίκιο και το υπόλοιπο 18% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει.
Ενδεικτικό είναι ότι από τις 19 χώρες όπου διεξήχθη η έρευνα, η Ελλάδα ξεπερνά σε επίπεδα αποδοχής της εξελικτικής θεωρίας μόνο τις ΗΠΑ -όπου είναι γνωστή η διαμάχη της εξέλιξης με τον «ευφυή σχεδιασμό», σύμφωνα με τον οποίο κάποια ανώτερη μορφή νοημοσύνης κινεί τα νήματα στο Σύμπαν- και τη γειτονική Τουρκία.
Η επιστημονική κοινότητα έχει αποδεχθεί την ορθότητα και τη σημασία του Δαρβίνου στην κατανόηση του κόσμου, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ανακοίνωσε πως είναι συμβατή με τη χριστιανική πίστη και η Αγγλικανική του ζήτησε συγγνώμη.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει πάρει επισήμως θέση, αν και ο αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Άνθης, γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλώνει: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν καταδίκασε ποτέ τις απόψεις του Δαρβίνου. Γνωρίζει την εξέλιξη, αυτή που ο άνθρωπος γνωρίζει προκειμένου να οδηγηθεί στην τελείωσή του. Άλλωστε ο μόνος τέλειος άνθρωπος που ήρθε στη Γη ήταν ο Χριστός».
Συμπληρώνει δε ότι «η εξέλιξη δεν γίνεται σε μια μέρα. Καθεμία από τις έξι ημέρες που αναφέρονται στη Γένεση ότι χρειάστηκαν για τη δημιουργία του κόσμου ισοδυναμεί με 1.000 χρόνια. Ουσιαστικά αυτό που καθορίζεται είναι η βούληση του Κυρίου να δημιουργήσει τον κόσμο, όχι ο χρόνος που χρειάστηκε». Ακόμη και στην ιδέα ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τον πίθηκο, η οποία προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στη θρησκευτική κοινότητα παγκοσμίως, αφού ήταν αντίθετη με τη δημιουργία του ανθρώπου κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν, ο αρχιμανδρίτης δηλώνει με απλά λόγια: «Μα ήταν φυσικό ο άνθρωπος, ο οποίος παλαιότερα ζούσε εκτεθειμένος στο φυσικό περιβάλλον, να είχε τρίχες για να προστατευθεί από το κρύο. Όταν η Εκκλησία κάνει λόγο για κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν, εννοεί ότι ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο τέσσερα χαρακτηριστικά που τον διαφοροποίησαν από τα υπόλοιπα πλάσματα, το κοινωνικό, το κυριαρχικό, το λογικό και το αυτεξούσιο».
Newsroom ΔΟΛ

5 σχόλια:

Ναυτίλος είπε...

Με λυπεί αυτό το γεγονός. Δεν γνώριζα πως η παιδία μας έχει πέσει τόσο χαμηλά...

:-/

Tina είπε...

Ειναι συγκλονιστικα τα στοιχεια. Σοκαριστικα οταν τα διαβασα τα στοιχεια και το αρθρο στο New Scientist.

Και δυστυχως δεν φαινεται να καλυτερευουν τα πραγματα

geokalp είπε...

ναυτίλε + τίνα

χαίρομαι που μαθατε κάτι μέσω εμού!

πριν κάτι μέρες, Το Βήμα έγραφε στο κύριο άρθρο:
"στη τρίτη(?) τάξη του ελληνικού γυμνασίου οι μαθητές διδάσκονται μία ώρα χημεία την εβδομάδα και δύο θρησκευτικά"

ΗΗΗΗΜΜΜΑΑΡΤΟΝΝΝΝΝΝΝΝ!!!!!!!!!!

Joseph είπε...

Φιλοι μου διαβάζω τα σχολιά σας και παραξενεύομαι. Επειδη μου φαίνεται οτι δεν γνωρίζετε οτι μετά απο 150 χρόνια ύπαρξής της η εξελικτική θεωρία συνεχίζει να έχει σοβαρότατα προβλήματα (επιστημολογικού ενδιαφέροντος) και η μέχρι τώρα εξάπλωσή της μόνο σε πλύση εγκεφάλου μπορεί να αποδοθεί. Μηπως εαν διδάκόμασταν την θεωρία του ευφυούς σχεδιασμού με το επιστημονικό της πρόσωπο και όχι το θρησκευτικό επένδυμα θα είχαμε ένα πολύ δυνατώτερο χαρτί στο χέρι μας;

geokalp είπε...

Ιωσήφ
το σχόλιό σου δείχνει προς τα που κλίνει το (αδιάθετο) προφίλ σου

εάν είσαι πατέρας, κοίτα το παιδί σου: σου μοιάζει;
εάν όχι, κοίτα τους γονιούς σου: τους μοιάζεις;
μετά ας συζητήσουμε για την θεωρία του Δαρβίνου...

ααα ξέχασα, δεν είχαμε την ευκαιρία να την μάθουμε στο δημόσιο σχολείο...
[όπως και τον εμφύλιο, τη μικρασιατική, το 1897, τις πτωχεύσεις, τα του βασιληά, το 1974, τις εθνικοποιήσεις, τα του Σχεδίου Μάρσαλ, και και και...]