Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Η τηλεόραση βλάπτει την ψυχική υγεία

Η συνήθεια πολλών εφήβων να βλέπουν επί ώρες τηλεόραση μπορεί να στοιχίσει ακριβά στην ψυχική τους υγεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη αμερικανών ειδικών. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι οι πολλές ώρες τηλεθέαση των εφήβων αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης στην ενήλικη ζωή.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τις συνήθειες 4.142 υγιών εφήβων σε ό,τι αφορούσε την ενασχόλησή τους με την τηλεόραση, τους υπολογιστές ή το ραδιόφωνο και υπολόγισαν ότι κάθε επιπλέον ώρα παρακολούθησης τηλεόρασης ημερησίως αύξανε τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης κατά 8%!
Είναι αξιοσημείωτο ότι άλλες δραστηριότητες «επί της οθόνης», όπως η ενασχόληση με παιχνίδια σε υπολογιστή ή η παρακολούθηση βίντεο, δεν επιδρούσαν στον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Αrchives of General Ρsychology».
Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι η ίδια η τηλεθέαση προκαλεί κατάθλιψη, όπως ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών δρ Μπράιαν Πρίμακ. «Μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι τα άτομα με προδιάθεση για εμφάνιση κατάθλιψης αργότερα στη ζωή τους παρουσιάζουν επίσης προδιάθεση σε ό,τι αφορά τις πολλές ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης».
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ενδείξεις οι οποίες προέκυψαν σχετικά με τη σύνδεση τηλεόρασης και κατάθλιψης ήταν ισχυρές.
Οι ερευνητές έλαβαν στοιχεία από μια μεγάλη αμερικανική μελέτη, στην οποία ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα εφήβων παρακολουθήθηκε επί επτά έτη. Oταν εξετάστηκαν αρχικώς τα παιδιά τα οποία ήταν στο γυμνάσιο και στο λύκειο, το 1995, φάνηκε ότι παρακολουθούσαν τηλεόραση επί 2,3 ώρες ημερησίως κατά μέσο όρο.
Περνούσαν επίσης 37 λεπτά την ημέρα βλέποντας βίντεο, 25 λεπτά παίζοντας παιχνίδια σε υπολογιστή και 2,3 ώρες ακούγοντας ραδιόφωνο.
Το 2002, όταν οι 20άχρονοι πλέον συμμετέχοντες εξετάστηκαν ξανά, 308 εξ αυτών πληρούσαν τα κριτήρια για κατάθλιψη.
Οπως προέκυψε, τα παιδιά τα οποία εμφάνισαν κατάθλιψη είχαν παρακολουθήσει 22 επιπλέον λεπτά τηλεόρασης ημερησίως κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα. Παιδιά «έρμαια» της οθόνης Την επίδραση της τηλεόρασης, αλλά και του Ιnternet, στην ψυχική υγεία των παιδιών επιβεβαιώνει άλλη μία μεγάλη δημοσκόπηση που διεξήχθη σε εφήβους στη Βρετανία.
Από τη δημοσκόπηση αυτή προέκυψε ότι η υπερβολική έκθεση του παιδιού στην τηλεόραση, αλλά και στο Ιnternet το μετατρέπει σε ένα ον που έχει στο μυαλό του κυρίως τα υλικά αγαθά, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η σχέση του με την οικογένειά του αλλά και η ψυχική του υγεία. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, με τον τίτλο «Good Childhood Ιnquiry», μόνο το ένα τέταρτο των παιδιών με προβλήματα ψυχικής υγείας λαμβάνει τη βοήθεια ειδικού, τη στιγμή που ένα στα 10 παιδιά ηλικίας πέντε ως δεκαέξι ετών αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, από άγχος ως σοβαρή μορφή κατάθλιψης.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artid=253644

Δεν υπάρχουν σχόλια: