Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

διαφθορά - έρευνα - Ελλάδα

Δεύτερο σημαντικό πρόβλημα της χώρας -μετά την ακρίβεια- είναι η διαφθορά, σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 4.720 ατόμων άνω των 18 ετών σε όλη τη χώρα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι πρώτο στοιχείο της διαφθοράς είναι ο χρηματισμός, καθώς το 44% των ερωτηθέντων θεωρούν πως για να προχωρήσει μια υπόθεσή τους στο δημόσιο θα πρέπει να δώσουν χρήματα.

Οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα κατέταξαν τους φορείς που παρατηρούνται τα φαινόμενα διαφθοράς κατά σειρά ως εξής: βουλευτές και πολιτικά κόμματα, Πολεοδομία, γιατροί και νοσοκομεία, εφορίες, αστυνομία και τέλος δικαιοσύνη.

Για την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς, οι ερωτηθέντες απάντησαν πως ο μόνος τρόπος είναι η επιβολή βαρύτερων ποινών, ενώ το 55%, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν πιστεύει πως η κυβέρνηση και η κεντρική πολιτική εξουσία είναι διατεθειμένες να καταπολεμήσουν το πρόβλημα της διαφθοράς.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=990356

Στα 748 εκατ. ευρώ εκτιμάται το κόστος της μικρο-διαφθοράς στην Ελλάδα για το έτος 2008, σύμφωνα με έρευνα εθνικής εμβέλειας που διεξήγαγε η Ρublic Ιssue, από τον Ιούλιο ώς τον Δεκέμβριο, για τη μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνή Διαφάνεια Ελλάς.

Πρωταρχικό πεδίο διαφθοράς εμφανίζεται ο δημόσιος τομέας, συγκεντρώνοντας κρούσματα σε ποσοστό 63%, έναντι 29,6% του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που δημοσιεύονται στο Βήμα, η εκροή χρήματος για τα «φακελάκια» και τα «γρηγορόσημα» εμφανίζεται αυξημένη κατά 109 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2007.

Η έκταση του φαινομένου έχει μειώσει την ανοχή του πολιτών, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους (80%) διαφωνούν με πράξεις διαφθοράς, τις οποίες αντιμετωπίζουν πρωτίστως στα δημόσια νοσοκομεία, στις εφορίες και στις πολεοδομίες.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η παραδοχή της έκτασης του φαινομένου. Εννέα στους δέκα πολίτες (91%) ομολογούν ότι η χώρα βρίσκεται παγιδευμένη στα πλοκάμια της διαφθοράς.

Το 43% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία πάντα θα υπάρχει διαφθορά», ενώ ακριβώς την αντίθετη άποψη πως η χώρα «μπορεί να γίνει μια χώρα χωρίς διαφθορά» υιοθετεί το 52%.

Στην κλίμακα ιδεολογικής αποδοχής πράξεων διαφθοράς οι απαντήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες συνειδητοποιούν πλήρως και καθαρά τι από όλα αυτά που κάνουν συνιστούν διαφθορά.

Ενδεικτικό είναι ότι το 74% των ερωτηθέντων θεωρεί σαφές κρούσμα του φαινομένου το «να βάλουμε μέσο για να προσληφθεί κάποιος συγγενής», ενώ το 90% αναγνωρίζει ως διαφθορά το «να δώσουμε χρήματα ή άλλο αντάλλαγμα σε εφοριακό για να τακτοποιηθούν τα χρέη μας».

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=987484&lngDtrID=244

Δεν υπάρχουν σχόλια: