Η αγοραστική δύναμη του μέσου Ελληνα αναλογεί στο 94,1% της αγοραστικής δύναμης του μέσου Eυρωπαίου (στοιχεία του 2006) ενώ το μέσο κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα στην Ελλάδα ανήλθε το 2006 στα 19.100 ευρώ έναντι 23.600 ευρώ στην ΕΕ των «27» αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τις Βρυξέλλες.
Το άνοιγμα της εισοδηματικής ψαλίδας στην Ελλάδα είναι ωστόσο σημαντικό αφού στη σχετικώς πλουσιότερη περιφέρεια, την Αττική, το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα ανέρχεται στα 26.200 ευρώ το οποίο αντιστοιχεί σε 30.5000 Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ) ενώ στη σχετικώς πτωχότερη, τη δυτική Ελλάδα σε 12.100 ευρώ, ή 14.100 ΜΑΔ.
Σε σχέση με το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στην ΕΕ (εκπεφρασμένο σε ΜΑΔ) αυτό της Αττικής αναλογεί στο 129,1% ενώ της δυτικής Ελλάδας μόλις στο 59,8%.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η αγοραστική δύναμη του μέσου Ελληνα είναι περίπου ίση με αυτή του μέσου Κύπριου που αναλογεί στο 90,3% του μέσου κοινοτικού και σαφώς μεγαλύτερη από αυτή του μέσου Πορτογάλου που αναλογεί στο 76,4% του μέσου κοινοτικού. Επίσης το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα του κατοίκου της Αττικής είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα του κατοίκου του Βερολίνου που αντιστοιχεί στο 97,3% του μέσου ευρωπαίου.
Τέλος οι πλουσιότερες περιοχές της Ευρώπης είναι κατ αρχήν το Λονδίνο - όπου το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι υπερτριπλάσιο του μέσου κοινοτικού και στη συνέχεια έρχονται το Λουξεμβούργο, οι Βρυξέλλες και το Αμβούργο όπου είναι υπερδιπλάσιο. Οι πτωχότερες περιοχές της Ευρώπης είναι τέλος περιοχές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας όπου το ετήσιο μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι κάτω από τα 3000 ευρώ και σε μονάδες αγοραστικής δύναμης είναι σχεδόν κατά 60% μικρότερο από το μέσο κοινοτικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου