Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Η κάνναβη «αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των όρχεων»

Η συστηματική χρήση κάνναβης φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των όρχεων και ιδιαίτερα μιας πιο επιθετικής μορφής της ασθένειας, δείχνει η πρώτη, προκαταρκτική μελέτη για το θέμα.
Για τους άνδρες που κάπνιζαν μαριχουάνα για περισσότερο από δέκα χρόνια, ή πριν από την ηλικία των 18 ετών, ή περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα, η αύξηση του ρίσκου εκτιμάται στο 70%, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές στην επιθεώρηση Cancer.
«Είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει αυτό το ερώτημα, και από μόνη της δεν είναι τελεσίδικη. Υπάρχει ακόμα πολλή έρευνα να γίνει ώστε να είμαστε πιο σίγουροι» για αυτόν τον κίνδυνο από την κάνναβη, διευκρίνισε στο Reuters ο Στίβεν Σουάτζ του Κέντρου Καρκίνου «Φρεντ Χάτσινσον» στο Σιάτλ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Το συμπέρασμα της μελέτης προήλθε από τη σύγκριση 369 ανδρών 18-44 ετών με καρκίνο των όρχεων και 949 ανδρών της ίδιας ηλικιακής ομάδας χωρίς την ασθένεια.
Η μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου βρέθηκε να αντιστοιχεί στο «μη σεμινωματώδη» καρκίνο των όρχεων, μια μορφή που αντιστοιχεί στο 40% των κρουσμάτων καρκίνου των όρχεων και συχνά είναι πιο επιθετική και δυσκολότερο να αντιμετωπιστεί.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο καρκίνος των όρχεων ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία και το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης ανέρχεται στο 96%.
Αν και τα αίτιά της παραμένουν άγνωστα, η νόσος εμφανίζεται συνήθως σε νέους άνδρες.
Το πώς η κάνναβη μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο παραμένει επίσης άγνωστο, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη βαριά χρήση με επιδράσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα και μείωση της ποιότητας του σπέρματος.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: