Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

αγορά μικρών ηλεκτρικών συσκευών - Ελλάδα - 2008

Αύξηση τζίρου κατά 6,8% και πωλούμενων τεμαχίων κατά 7,4% παρουσίασε το 2008 η αγορά μικρών ηλεκτρικών συσκευών, οι οποίες ανανεώνουν το design τους, αλλά και τις διευκολύνσεις που παρέχουν, προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Εν τούτοις, η εν λόγω αγορά έκλεισε σε χαμηλότερα επίπεδα απ’ ότι αρχικώς προβλεπόταν, επηρεαζόμενη από την αγοραστική εγκράτεια που επέδειξαν οι καταναλωτές το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με μελέτη της GKF Analysis, προκύπτει ότι η μεγαλύτερη αύξηση σε πωλήσεις αφορά τις μικροσυσκευές προσωπικής φροντίδας.

Συγκεκριμένα, πέρυσι παρατηρήθηκε αύξηση τζίρου κατά 6,8%, διαμορφούμενος στα 195 εκατ. ευρώ, αλλά και κατά 7,4% των τεμάχιων που πωλήθηκαν, τα οποία ανήλθαν συνολικά σε 2.993.435 μικροσυσκευές.

Τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας παρουσιάζουν θετικούς αριθμούς (αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 15,3%) σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις ξυριστικές μηχανές, τις ξυριστικές κοπτικές μηχανές, τις γυναικείες αποτριχωτικές μηχανές και τις ανδρικές ξυριστικές μηχανές. Ετσι, πωλήθηκαν 764.714 συσκευές προσωπικής φροντίδας -κατά 11,5% περισσότερες από το 2007- συνολικής αξίας 33 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από τις αποτριχωτικές μηχανές, οι οποίες πλέον απευθύνονται και στους άνδρες και διατίθενται εξειδικευμένα προϊόντα ξεχωριστά για το κάθε φύλο. Σε αυτήν την κατηγορία αποτυπώνονται ξεκάθαρα οι τάσεις της μόδας, οι οποίες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις. Επίσης, μεγάλη αύξηση, εξάλλου, παρατηρήθηκε στα είδη περιποίησης μαλλιών (17,5% στα 2,8 εκατ. ευρώ), καθώς δημιουργήθηκαν νέου τύπου μικροσυσκευές, τις οποίες επιζητούν οι καταναλωτές (άνδρες και γυναίκες) προκειμένου να έχουν διάφορα χτενίσματα κατά τις επιταγές της μόδας.

Από την άλλη πλευρά, μικρή μείωση παρουσιάζει ο όγκος πωλήσεων των κουζινομηχανών, καθώς πωλήθηκαν 1,1% λιγότερες συσκευές (402.497 τεμάχια) συνολικής αξίας 17,9 εκατ. ευρώ (-0,3%).

Στις μηχανές παραγωγής καφέ, το προβάδισμα παίρνει η κατηγορία των εσπρεσιέρων, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση στην πώληση τεμαχίων κατά 21,6% (68.523 τεμάχια) συνολικής αξίας 10,1 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 20,2%. Σημειώνεται ότι οι μηχανές του καφέ ευνοούνται τα τελευταία χρόνια από τη στροφή των καταναλωτών προς το σπίτι, αλλά και την επιθυμία τους να απολαμβάνουν και στο σπίτι ό,τι και έξω, όπως για παράδειγμα έναν εσπρέσο.

Σταθερά ανοδική τροχιά καταγράφουν οι ηλεκτρικές σκούπες, καθώς πέρυσι πωλήθηκαν 541.258 τεμάχια κατά 2,4% περισσότερα από το 2007, συνολικής αξίας 50,7 εκατ. ευρώ, η οποία ήταν αυξημένη κατά 4,7%. Στην κατηγορία των λευκών ηλεκτρικών συσκευών μείωση παρουσίασαν τόσο σε αξία (-19,7%) όσο και όγκο (-6,1%) οι πρέσες σιδερώματος.

Οι βραστήρες αποτελούν ακόμη ένα προϊόν που επηρεάστηκε αρνητικά από την εποχικότητα της μόδας. Για παράδειγμα, παλαιότερα συμπεριλαμβάνονταν στις πρώτες επιλογές των καταναλωτών όταν αναζητούσαν δώρα γάμου, ενώ σήμερα έχει εκτοπιστεί από άλλες συσκευές, όπως οι μηχανές του καφέ ή οι κουζινομηχανές.

Ωστόσο, παραμένει μία μικροσυσκευή που ενδιαφέρει το αγοραστικό κοινό και στο εξεταζόμενο διάστημα αυξήθηκε κατά 10,1% η αξία των πωλήσεων τους (5,4 εκατ. ευρώ) και κατά 16,2% των τεμαχίων (172.342 τεμάχια).

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_28/02/2009_305177

Δεν υπάρχουν σχόλια: