Στην 14η θέση της λίστας των ακριβότερων πόλεων για την απόκτηση κατοικίας (μεταξύ 112 πόλεων) κατατάσσεται η Αθήνα, σύμφωνα με έρευνα της Global Property Guide. Ταυτόχρονα οι προσφερόμενες αποδόσεις είναι μόλις 2,7% (με βάση την εκμετάλλευση από ενοικίαση), ποσοστό που τοποθετεί την πρωτεύουσα στην 89η θέση επί συνόλου 91 πόλεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, η Αθήνα μόνο ελκυστική δεν μπορεί να θεωρηθεί για τους επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες στην αγορά κατοικίας. Η έρευνα λαμβάνει υπόψη της τη μέση τιμή ενός μεταχειρισμένου διαμερίσματος επιφάνειας 120 τ.μ., σε καλή κατάσταση, στο κέντρο της κάθε πόλης, σε καλή περιοχή κατά κανόνα εκεί που θα αγόραζαν ακίνητο οι ξένοι. Στην περίπτωση της Αθήνας, το κόστος για ένα τέτοιο διαμέρισμα ανέρχεται σύμφωνα με την έκθεση σε 6.125 ευρώ/τ.μ. (7.858 δολάρια/τ.μ.), με την προτιμώμενη περιοχή να εντοπίζεται στο Κολωνάκι.
Δεδομένου ότι η προσφερόμενη απόδοση κάθε ακινήτου αποτελεί ευθεία συνάρτηση μεταξύ της αξίας κτήσης του και του ενοικίου που μπορεί να επιτευχθεί, η απόδοση που προσφέρει η αγορά της Αθήνας για κατοικίες δεν είναι διόλου ελκυστική. Γι' αυτό άλλωστε δεν έχουν καταγραφεί επενδύσεις σε ακριβά ακίνητα με στόχο την εκμετάλλευση. Η απόδοση του 2,7% είναι χαμηλότερη από τους προθεσμιακούς καταθετικούς λογαριασμούς, τα ομόλογα, ακόμα και από αρκετές μετοχές, έστω και υπό το παρόν αρνητικό χρηματιστηριακό περιβάλλον.
Ποιες είναι όμως οι ακριβότερες πόλεις του κόσμου για την απόκτηση ακινήτου; Στην κορυφή και μάλιστα με διαφορά σχεδόν διπλάσια από τη δεύτερη πόλη βρίσκεται για άλλη μια χρονιά το Μόντε Κάρλο στο Μονακό, με το κόστος να ανέρχεται σε 37.110 ευρώ/τ.μ. Ακολουθεί η Μόσχα στη Ρωσία, όπου η απόκτηση κατοικίας πέριξ της Κόκκινης Πλατείας στο κέντρο της πόλης απαιτεί ποσό της τάξεως των 16.265 ευρώ/τ.μ. Σε παρόμοια επίπεδα διαμορφώνεται και το ύψος της επένδυσης για μια κατοικία στις πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου, ενώ την τέταρτη και πέμπτη θέση καταλαμβάνουν το Τόκιο (Ιαπωνία) με κόστος κατοικίας 14.000 ευρώ/τ.μ. και το Χονγκ-Κονγκ με κόστος 12.580 ευρώ/τ.μ. Ασφαλώς, οι τιμές αυτές είναι ενδεικτικές και βασίζονται σε ζητούμενα ποσά από αγγελίες πώλησης.
Yποχώρηση τιμών
Γεγονός είναι ότι καταγράφεται αποκλιμάκωση των απαιτούμενων ποσών, με τις τιμές στο Λονδίνο να υποχωρούν σταθερά καθόλη τη διάρκεια του 2008. Στη Μόσχα αντιθέτως, η κάμψη έκανε την εμφάνισή της στο τέταρτο τρίμηνο, επιτρέποντας στην πόλη να ξεπεράσει -έστω και οριακά- το Λονδίνο, που μέχρι πρότινος κατείχε τη δεύτερη θέση. Από την κρίση της αγοράς κατοικίας δεν ξέφυγε ούτε η Νέα Υόρκη, έκτη στην παγκόσμια κατάταξη, με τις τιμές να βρίσκονται πλέον στο ύψος των 11.620 ευρώ/τ.μ.
Σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο σημειώνεται υποχώρηση των τιμών των κατοικιών, εξέλιξη που ανατρέπει την πρότερη άποψη ότι οι τιμές καθορίζονται κυρίως από τις κατά τόπους συνθήκες. Ασφαλώς, υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε κάθε χώρα (π.χ. φορολογικό καθεστώς, διαμόρφωση προσφοράς και ζήτησης κ.ο.κ.), ωστόσο οι κύριοι λόγοι για την άνοδο και πλέον διόρθωση των τιμών είναι κοινοί. Το χαμηλό κόστος δανεισμού και η ευκολία μετακίνησης κεφαλαίων ανά τον κόσμο πυροδότησαν τη ζήτηση ακινήτων παγκοσμίως, αυξάνοντας έτσι και τις τιμές. Οι ξένοι επενδυτές διευκολύνθηκαν στην πραγματοποίηση αγορών, όχι μόνο λόγω της χαλάρωσης των περιορισμών που ίσχυαν μέχρι πρότινος σε αρκετές χώρες, αλλά κι εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους των αερομεταφορών, που διευκόλυνε τις μετακινήσεις. Σήμερα, η κάμψη της ζήτησης όχι μόνο στις αναπτυγμένες οικονομίες, αλλά και στην Ελλάδα, αποδίδεται στη δυσμενή οικονομική συγκυρία, καθώς η αγορά κατοικίας στηρίζεται κατ' εξοχήν και στον παράγοντα της ψυχολογίας, των θετικών ή μη προσδοκιών των νοικοκυριών.
Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με ιδιαιτερότητες, όπως το υψηλό απόθεμα απούλητων κατοικιών (υπολογίζονται σε περίπου 150.000), έχουν προκαλέσει μια ήπια διόρθωση των τιμών στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Το πρόβλημα είναι εντονότερο σε σημεία όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση νεόδμητων κατοικιών. Ως τέτοια, αναγνωρίζονται τμήματα των βορείων προαστίων, όπως ο Γέρακας, το Πάτημα Χαλανδρίου, το Κοντόπευκο (Αγ. Παρασκευή), το τμήμα του Αμαρουσίου πέριξ του πρώην Χωριού Τύπου, η Πεύκη και η Λυκόβρυση, αλλά και ορισμένα σημεία στα νότια, όπως η Ανω Γλυφάδα.
Στον αντίποδα, το Κάιρο της Αιγύπτου αναδεικνύεται ως η φθηνότερη πόλη του κόσμου για την απόκτηση κατοικίας, με κόστος μόλις 450 ευρώ/τ.μ. Επεται το Μπάνγκαλορ της Ινδίας με 512 ευρώ/τ.μ. και η Concepcion της Χιλής, όπου το μέσο κόστος κατοικίας δεν ξεπερνά τα 520 ευρώ/τ.μ. Την πρώτη πεντάδα με τις φθηνότερες πόλεις συμπληρώνουν το Κίτο στον Ισημερινό (640 ευρώ/τ.μ.) και το Chengdu της Κίνας με 780 ευρώ/τ.μ.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100018_01/03/2009_305343
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου