Κυριακή 1 Ιουνίου 2008

τραπεζική κρίση και ΕΛΤΑ - Ελλάδα

Ποιο είναι -ενδεχομένως- το πιο ασφαλές μέτρο σύγκρισης των επιπτώσεων που είχε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας η διεθνής πιστωτική κρίση; Η επιστολογραφία των τραπεζών προς τους πελάτες τους και ειδικότερα, ο όγκος των διαφημιστικών φυλλαδίων που διανέμουν ταχυδρομικώς σε σπίτια, γραφεία και χώρους εργασίας γενικότερα.
Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ήδη στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) έχουν αρχίσει να παρατηρούν μια αξιοσημείωτη κόπωση στο συγκεκριμένο κρίσιμο κομμάτι της δραστηριοποίησής τους, η οποία μπορεί προς το παρόν να μην τους έχει προκαλέσει πανικό, αλλά σε κάθε περίπτωση τους προβληματίζει. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που έχουν στα χέρια τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του οργανισμού, κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους, αλλά πιο συγκεκριμένα κατά τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο (ο Ιανουάριος δεν είναι πολύ «ξεκάθαρος», καθώς υπάρχει ακόμα εορταστική αλληλογραφία), παρατηρείται μια πτώση αυτής της μορφής αλληλογραφίας της τάξης του 10%.
Το ποσοστό αυτό αποτελεί μέσο όρο, γεγονός που συνεπάγεται ότι υπάρχουν τράπεζες οι οποίες έχουν περιορίσει τις αποστολές τους και έως 15% ή και λίγο παραπάνω. Αρμόδια πηγή των ΕΛΤΑ επιβεβαίωσε για παράδειγμα στην «Κ» ότι προβλήματα, που ακούγονται στην αγορά ότι αντιμετωπίζονται από συγκεκριμένες τράπεζες τον τελευταίο καιρό, αποτυπώνονται ευκρυνώς στον δείκτη της διακίνησης των διαφημιστικών τους φυλλαδίων και σε μια περίπτωση μάλιστα, που αφορά συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα, κάνουν λόγο «για πολύ σοβαρή μείωση», την οποία παρατήρησαν σχεδόν αμέσως.
«Σε σχέση με πέρυσι, γενικότερα, έχουμε περιορισμό των διαφημιστικών εργασιών. Τα φυλλάδια που μοιράζαμε μαζί με τα ενημερωτικά statements έχουν μειωθεί, γεγονός το οποίο το αποδίδουμε στην ασφυξία που παρατηρήθηκε τελευταία στο μέτωπο της ρευστότητας. Αυτό το οποίο επίσης διακρίνουμε είναι ότι ακόμα και σε αυτό το επίπεδο υπάρχουν διαφορές από τράπεζα σε τράπεζα, οι οποίες δεν περνάνε απαρατήρητες» θα πει στην «Κ» αρμόδιο υπηρεσιακό στέλεχος των ΕΛΤΑ, το οποίο είναι σε θέση να γνωρίζει όγκους κι αριθμούς που αφορούν στη διακίνηση τέτοιου είδους υλικού.
Από άλλη υπηρεσία των ΕΛΤΑ, η οποία επιβεβαιώνει την τάση, διευκρινίζεται, πάντως, ότι «η ειδοποιός διαφορά, σε σχέση με πέρυσι, ως προς τον τζίρο που κάνουμε από τις τράπεζες δεν έχει να κάνει τόσο με το μέγεθός του όσο με την σύνθεσή του». Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι οικονομικές απώλειες για τα ΕΛΤΑ δεν καταγράφονται, όμως καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις στις προτεραιότητες των τραπεζών - αποστολέων, σε σχέση με μόλις ένα χρόνο πριν. Και αυτή είναι μια πολύ καλή όσο κι αξιόπιστη μέτρηση της κρίσης και των επιπτώσεων της στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ομως, αυτό δεν είναι το μοναδικό ενδιαφέρον στοιχείο, από πλευράς μετρήσεων, που μπορεί κανείς να κάνει, παρατηρώντας τις εργασίες των ΕΛΤΑ. Οπως επισημαίνεται, για παράδειγμα, αρμοδίως από την εταιρεία «ο ταχυδρομικός όγκος είναι μεταξύ άλλων ευθέως ανάλογος με την ιδιωτική κατανάλωση σε μια χώρα και ο κανόνας αυτός ισχύει και στην Ελλάδα». Εννοείται ότι εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο, τότε υπάρχει άμεση συνάρτηση και με τον ρυθμό αύξησης του Ακαθάριστου Εθνικού Προιόντος (ΑΕΠ). Για την ιστορία, προς το παρόν τουλάχιστον, τα μηνύματα που λαμβάνουν και επεξεργάζονται οι υπηρεσίες των ΕΛΤΑ και από τα δύο αυτά κρίσιμα μέτωπα, δεν κρίνονται, προς το παρόν τουλάχιστον, ανησυχητικά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, επιβάλλουν την αντιμετώπιση τους - ούτως ή άλλως - με ιδιαίτερη προσοχή.
Τέλος, μέσω των ΕΛΤΑ διαπιστώνεται επίσης η πορεία και μιας σειράς άλλων μεγάλων εταιρικών οργανισμών -εκτός των τραπεζών- που διεκπεραιώνουν μεγάλο κομμάτι των εργασιών τους μέσω των ταχυδρομείων. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, απ' όπου μπορεί κανείς να συνάγει αρκετά ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία του ΟΤΕ, για παράδειγμα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_01/06/2008_272196

Δεν υπάρχουν σχόλια: