Κατά 49% αυξήθηκε σε διάστημα ενός χρόνου η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και κατά 23% η δαπάνη των σκευασμάτων που πωλούνται στα φαρμακεία. Συγκεκριμένα, τα δημόσια νοσοκομεία διέθεσαν πέρυσι 1,5 δις. ευρώ για φάρμακα.
Όπως γράφει Το Βήμα της Παρασκευής, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Δ.Βαγιωνάς εξήγησε ότι η κατάργηση της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων επέφερε αύξηση της δαπάνης μόνο κατά 0,026%.
Με την εφαρμογή της αγορανομικής διάταξης περί του τρόπου καθορισμού των τιμών των φαρμάκων που εφαρμόστηκε στα τέλη του 2005, σημειώθηκε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης η οποία οφείλεται κυρίως στις τιμές των νέων προϊόντων και στην υποκατάσταση παλαιών φθηνών φαρμάκων από αντίστοιχα ακριβότερα.
Τα πραγματικά αίτια της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης, σημείωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, πρέπει να αναζητηθούν αλλού και συγκεκριμένα: * Στην κυκλοφορία πολλών νέων φαρμάκων. Τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν 1.800 νέα φάρμακα. * Στη μη εφαρμογή της νομοθεσίας περί επιστροφής του 4% από τις φαρμακοβιομηχανίες προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ανάλογα με τον τζίρο τους. Το διαφεύγον όφελος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ. * Στην ανυπαρξία ουσιαστικού ελέγχου της συνταγογράφησης. * Στον μεγάλο αριθμό γιατρών που εκτελούν συνταγογραφία (65.000) και φαρμακείων (11.500). * Στην έλλειψη μηχανοργάνωσης στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου