Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

γάμος και ύπνος

Η ευτυχία στο γάμο μπορεί να μειώσει σημαντικά τις διαταραχές ύπνου στις λευκές γυναίκες, ενώ τα προβλήματα τις αυξάνουν, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο 22ο ετήσιο συνέδριο της Associated Professional Sleep Societies (APSS).
Η συγγραφέας της μελέτης, Γουέντι Τρόξελ, καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, εστίασε σε 1938 παντρεμένες γυναίκες στις ΗΠΑ, μέσου όρου ηλικίας 46 ετών. Το 51% αυτών ήταν λευκές, 20% αφρο-αμερικανές, 9% ισπανόφωνες, 9% κινέζες και 11% γιαπωνέζες. Για τις ανάγκες της μελέτης, οι γυναίκες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την ευτυχία τους στο γάμο, την ποιότητα του ύπνου και τη συχνότητα στη δυσκολία να κοιμηθούν ή να ξυπνήσουν το πρωί.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας στο γάμο συνδέθηκαν άμεσα με τα λιγότερα προβλήματα στον ύπνο, μόνο όμως για τις λευκές γυναίκες. Οι ευτυχισμένες γυναίκες είχαν μικρότερη δυσκολία να κοιμηθούν, δεν ξυπνούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνολικά πιο ξεκούραστο ύπνο σε σχέση με τις γυναίκες που αντιμετώπιζαν προβλήματα στο γάμο.
«Οι χωρισμένες γυναίκες τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα ύπνου από αυτές που είναι παντρεμένες. Ωστόσο, μεταξύ των παντρεμένων γυναικών, γνωρίζουμε ελάχιστα για το πώς η ποιότητα του έγγαμου βίου επηρεάζει τον ύπνο», ανέφερε η Δρ. Τρόξελ. «Τα συμπεράσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι ευτυχισμένες παντρεμένες γυναίκες έχουν λιγότερα προβλήματα ύπνου από τις αντίστοιχες δυστυχισμένες».
Όπως επισημαίνει η Δρ. Τρόξελ, ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία και κατάσταση μιας γυναίκας, ενισχύοντας την ποιότητα ζωής της αλλά και της σχέσης της.
Πηγή: American Academy of Sleep Medicine

Δεν υπάρχουν σχόλια: