Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

διαβήτης και απώλεια ακοής

Η απώλεια της ακοής ενδέχεται να είναι μια από τις επιπλοκές του διαβήτη που έχει υποτιμηθεί, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές που διαπίστωσαν ότι το πρόβλημα είναι σχεδόν δύο φορές συχνότερο στους διαβητικούς.
Το φαινόμενο πιθανώς οφείλεται σε βλάβη των νεύρων και των αγγείων του έσω ωτός εξαιτίας της υπερβολικής γλυκόζης στο αίμα, υποθέτουν οι επιστήμονες του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρολογικών Νοσημάτων.
Η έρευνα που δημοσιεύουν τη Δευτέρα στο Annals of Internal Medicine ομάδα εξέτασε δείγμα 5.140 ατόμων 20 έως 69 ετών. Έδειξε ότι το 54% των διαβητικών παρουσίαζε μέτρια ή σοβαρή απώλεια ακοής στις υψηλές συχνότητες, συγκριτικά με 32% στα υγιή άτομα.
Όσον αφορά τις χαμηλές και μεσαίες συχνότητες, μέτριες ή σοβαρές απώλειες παρουσίασε το 21% των διαβητικών και το 9% των υγιών ατόμων.
Στη δημοσίευσή τους οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η σχέση ανάμεσα στο διαβήτη και την απώλεια ακοής είναι ένα θέμα που συζητάται τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1960.
Τον περασμένο μήνα, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσε ότι οι διαβητικοί διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν και αρθρίτιδα.Ο διαβήτης τείνει να εξελιχθεί σε επιδημία στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες καθώς αυξάνεται ο αριθμός των παχύσαρκων
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: