Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Ταυτότητα Χρηστών Internet για το 2007

Είσαι «νέος, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και κατοικείς σε μεγάλα αστικά κέντρα;». Μην πάει ο νου σας στο πονηρό. Απλά, όποιος συγκεντρώνει τα παραπάνω χαρακτηριστικά γνωρίσματα, θεωρείται σίγουρα χρήστης του διαδικτύου.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, με την επωνυμία «Ταυτότητα Χρηστών Internet για το 2007», το ποσοστό των ανδρών που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ανέρχεται σε 36,1% έναντι 24,4% των γυναικών.
Αντίθετα, στις νεαρές ηλικίες δεν υπάρχει μεγάλη απόκλιση στη χρήση νέων τεχνολογιών μεταξύ ανδρών και γυναικών, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είναι εντονότερη, με τη μεγαλύτερη απόκλιση να παρατηρείται στα άτομα ηλικίας 45-54.
Επιπλέον, συγκρίνοντας τη θέση των Ελληνίδων, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ως προς τη χρήση του διαδικτύου, το ποσοστό τους εξακολουθεί να κυμαίνεται σε χαμηλότερο επίπεδο (24% έναντι 57% στην Ευρώπη).
Ωστόσο, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρήσης του διαδικτύου από τις Ελληνίδες για την τριετία 2005-2007, υπολογίζεται σε 20% έναντι 6% στην ΕΕ-27.
Σε ότι αφορά το επίπεδο χρήσης νέων τεχνολογιών βάσει ηλικίας, επιβεβαιώνεται για ακόμη μια χρονιά, ότι οι νεότερες ηλικιακές ομάδες είναι περισσότερο εξοικειωμένες με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο, σε σχέση με τους μεγαλύτερους ηλικιακά πολίτες.
Συγκεκριμένα, στους νέους ηλικίας 16-20 ετών η χρήση Η/Υ και η πρόσβαση στο διαδίκτυο αγγίζει το 90% και 76% αντίστοιχα, ενώ η ηλικιακή ομάδα 35-54 παραμένει ακόμη μακριά από την τεχνολογία σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ, καθώς 1 στους 4 περίπου Έλληνες ηλικίας 45-54 χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, όταν στην Ευρώπη η αναλογία είναι 1 στους 2. Για την ηλικιακή κατηγορία 55-64 το ποσοστό του μέσου όρου της ΕΕ-27 είναι 4 φορές περίπου υψηλότερο από το αντίστοιχο στην Ελλάδα, ενώ μόλις το 3% των ατόμων ηλικίας 65 έως 74 ετών είναι χρήστες του διαδικτύου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους νέους ηλικίας 16-24 η καθημερινή χρήση του διαδικτύου εκτιμάται το 2007 στο 65% από 46% το 2005, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά την τριετία μελέτης. Στις νεαρές ηλικίες παρατηρείται έντονη χρήση των νέων τεχνολογιών ακόμη και από άτομα χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου, το οποίο συνεπάγεται ότι στις νέες γενιές το επίπεδο εξοικείωσης με τις νέες τεχνολογίες δεν επηρεάζεται τόσο έντονα από το μορφωτικό επίπεδο. Για ψυχαγωγία και επικοινωνία η χρήση του διαδικτύου Ως προς τους λόγους χρήσης του διαδικτύου, η μελέτη καταδεικνύει ότι οι ηλικίες 16-24 το χρησιμοποιούν περισσότερο για ψυχαγωγία και επικοινωνία, ενώ οι ηλικίες 25-54 το αξιοποιούν σε επίπεδο χρήσης ψηφιακών υπηρεσιών που σχετίζονται με ταξίδια και διαμονή, για παραγγελία αγαθών υπηρεσιών, καθώς και για τη διεξαγωγή τραπεζικών συναλλαγών.
Υψηλά ποσοστά χρήσης σε άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου
Σε ότι αφορά το επίπεδο εκπαίδευσης, καθολική σχεδόν χρήση Η/Υ και διαδικτύου παρατηρείται στους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών (91% και 87% αντίστοιχα), ενώ υψηλά ποσοστά σημειώνονται και για τους αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (78% και 68% αντίστοιχα). Αντίθετα, χαμηλά ποσοστά χρήσης εμφανίζουν οι απόφοιτοι δημοτικού και γυμνασίου. Τέλος, σημαντική αύξηση, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, καταγράφεται το 2007 στη χρήση του διαδικτύου στους αποφοίτους ανωτέρων και ανωτάτων σχολών.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=519434

Δεν υπάρχουν σχόλια: