Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

δανεισμός/κέρδη τραπεζών - ΕΕ- Ελλάδα

Με το υψηλότερο -στην ευρωζώνη- επιτόκιο (6,9%) δανείζονται οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ενώ ακριβότερο μέχρι και 4 ποσοστιαίες μονάδες είναι και το επιτόκιο των παλιών καταναλωτικών δανείων που έχουν λάβει τα νοικοκυριά.
Τα στοιχεία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΟΤΟΕ υπογραμμίζοντας ότι το υψηλό κόστος δανεισμού και η διαφορά των επιτοκίων με τα οποία δανείζουν οι ελληνικές τράπεζες, έχουν προσθέσει μέσα στην τελευταία τριετία επιπλέον κέρδη ύψους 2 δισ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ έχουν φέρει 250.000 νοικοκυριά στα όρια της υπερχρέωσης.
Η ΟΤΟΕ, επικαλούμενη στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τόνισε ότι τα κέρδη μετά από τους φόρους των ελληνικών τραπεζικών ομίλων αυξήθηκαν το 2007 κατά 55%, η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων έφτασε το 26% (έναντι 17,4% που ήταν κατά μέσο όρο, το ίδιο έτος, η αντίστοιχη επίδοση στην Ε.Ε.) ενώ το περιθώριο επιτοκίου, μεταξύ του μέσου επιτοκίου δανεισμού και του μέσου επιτοκίου των καταθέσεων, παρά την πτωτική του πορεία τα τελευταία έτη εξακολουθεί να ξεπερνά τις 4 ποσοστιαίες μονάδες ακόμη και για τα νέα δάνεια.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9510&pubid=2137111

Δεν υπάρχουν σχόλια: