Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

υγιεινή διατροφή και γονίδια

Η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η καταπολέμηση του άγχους αλλάζουν τη δραστηριότητα εκατοντάδων γονιδίων, προκύπτει από μια σχετικά μικρή έρευνα στις ΗΠΑ.
Η μελέτη παρακολούθησε 30 άνδρες με καρκίνο του προστάτη στα αρχικά στάδια οι οποίοι αποφάσισαν να μην λάβουν δραστικά μέτρα, όπως ορμονική θεραπεία, ακτινοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση.
Αντ' αυτού οι ασθενείς ακολούθησαν για τρεις μήνες έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής: διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και σόγια, ήπια άσκηση όπως περπάτημα για μισή ώρα την ημέρα, καθώς και ασκήσεις διαχείρισης του άγχους, όπως διαλογισμό για μισή ώρα την ημέρα.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εθελοντές έχασαν βάρος και μείωσαν την πίεση του αίματός τους. Πέτυχαν όμως και πιο ριζικές μεταβολές, όπως έδειξαν οι γενετικές αναλύσεις σε δείγματα που λήφθηκαν από τον προστάτη με βιοψίες πριν και μετά τις αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Τρεις μήνες υγιεινής ζωής ήταν αρκετοί για να μεταβληθούν τα επίπεδα δραστηριότητας περίπου 500 γονιδίων, από τα οποία τα 48 άρχισαν να εκφράζονται (λειτουργούν) περισσότερο και τα 453 λιγότερο, αναφέρουν οι ερευνητές στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Η δραστηριότητα γονιδίων που προστατεύουν από ασθένειες αυξήθηκε, ενώ αντίθετα μειώθηκε η δραστηριότητα γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο νοσημάτων, για παράδειγμα γονιδίων που σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη και του μαστού.
«Σε μόλις τρεις μήνες, μπορεί κανείς να αλλάξει εκατοντάδες γονίδια απλά αλλάζοντας τι τρώει και πώς ζει» σχολιάζει στο Reuters ο Ντιν Όρνις του Ερευνητικού Ινστιτούτου Προληπτικής Ιατρικής στην Καλιφόρνια, επικεφαλής της μελέτης.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δεν περιορίζονται στους άνδρες με καρκίνο του προστάτη» τονίζει ο Δρ Όρνις, γνωστός συγγραφέας βιβλίων που προωθούν αλλαγές στον τρόπο ζωής που βελτιώνουν την υγεία.
Διευκρινίζει ότι οι ασθενείς της μελέτης έπασχαν από καρκίνο του προστάτη με χαμηλό ρίσκο μετάστασης και αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν τη συμβατική θεραπεία για λόγους άσχετους με τη μελέτη.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: