Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

αμβλώσεις - Eλλάδα

Για σύγχρονη «επιδημία» αμβλώσεων που πλήττει τη χώρα μιλούν οι ειδικοί, τονίζοντας ότι η θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας δεν αποκαλύπτει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, αφού τα αληθινά περιστατικά είναι περισσότερα από τα καταγεγραμμένα. «Φταίνε πρωτίστως η έλλειψη ενημέρωσης για τα μέτρα αντισύλληψης και ο παράλογος φόβος που επικρατεί στο κοινό για τις παρενέργειές τους, τη στιγμή που μια έκτρωση μπορεί να αποβεί πολύ πιο επιβλαβής για τον οργανισμό» εξηγεί ο Λουκάς Κλέντζερης, μαιευτήρας–χειρουργός γυναικολόγος, διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Cardiff. Από τη μεριά των ψυχιάτρων, ο Αθανάσιος Ασκητής, νευρολόγος-ψυχίατρος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, εξαπολύει δριμύ κατηγορώ στην Πολιτεία, που εξακολουθεί να κωφεύει και να αρνείται να πάρει στα σοβαρά τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών. «Συνέπεια αυτού είναι να κάνουν θραύση οι αμβλώσεις στις μικρές ηλικίες, κάτι που δείχνει άγνοια της αυτοδιάθεσης του σώματος και του κινδύνου μετάδοσης των σεξουαλικών νοσημάτων, καθώς και κακή σχέση μεταξύ μητέρας και κόρης».
Σε ό,τι αφορά τον εγχώριο χάρτη των αμβλώσεων, φαίνεται ότι οι περισσότερες επεμβάσεις γίνονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, γεγονός που θεωρείται θετικό, καθώς μόνο εκεί υπάρχουν οι σωστές υποδομές. «Εφόσον μια γυναίκα το επιθυμεί, μπορεί να διακόψει την εγκυμοσύνη της είτε χειρουργικά με αναρρόφηση είτε συμβατικά με εκτρωτικό χάπι. Πρόκειται για σκεύασμα που περιέχει μιφεπριστόνη σε συνδυασμό με προσταγλανδίνες και χορηγείται μέχρι την 9η εβδομάδα» λέει ο κ. Κλέντζερης μιλώντας για τις εναλλακτικές μεθόδους διακοπής κύησης. «Από την άλλη, η αναρρόφηση μπορεί να πραγματοποιηθεί από την 8η μέχρι και θεωρητικά τη 13η εβδομάδα. Ωστόσο, ιδανικό είναι να γίνεται μέχρι και τη 10η, καθώς από την 11η και μετά ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα λόγω του μεγάλου όγκου των προϊόντων σύλληψης. Πριν από την 7η εβδομάδα απαγορεύεται να γίνεται χειρουργικά άμβλωση, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μην εκκενωθεί πλήρως η μήτρα και να συνεχιστεί μια ελαττωματική πλέον κύηση».
Οπως εξηγεί ο ειδικός, οι επιπλοκές της επέμβασης ποικίλλουν. Από τις άμεσες πιο συχνές είναι η αιμορραγία και η φλεγμονή του ενδομητρίου (ενδομητρίτιδα), που προκαλεί συμφύσεις, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η εμφύτευση του ωαρίου στη μήτρα και να δημιουργείται υπογονιμότητα. Φλεγμονή εμφανίζεται και στις σάλπιγγες. Αποκαλείται σαλπιγγίτιδα και αν προέρχεται από χλαμύδια μπορεί να προκαλέσει μόνιμη στειρότητα. Πιο σπάνια παρατηρείται τραύμα του τραχήλου κατά τη διαστολή, κάτι που συνήθως συμβαίνει στις αργοπορημένες αμβλώσεις (μετά τη 12η εβδομάδα), ή και διάτρηση της μήτρας. Στις μακροπρόθεσμες –και εξίσου επικίνδυνες– επιπτώσεις των αμβλώσεων κυριαρχούν οι ψυχολογικές, που συνήθως υποτιμώνται, παρότι πληθώρα μελετών δείχνει πως αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης ψυχικής νόσου σε γυναίκες που έχουν κάνει τέτοια επέμβαση. Βέβαια, η επιστημονική κοινότητα τονίζει ότι το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελεί εκδήλωση προϋπάρχουσας κατάστασης που υποβόσκει. Αντίθετα, δεν υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές ενδείξεις που να συσχετίζουν τις εκτρώσεις με μελλοντική εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Εκεί όπου σαφώς υπάρχει τεκμηριωμένη σχέση είναι μεταξύ της άμβλωσης και της πιθανότητας αποβολής ή πρόωρου τοκετού σε επόμενη εγκυμοσύνη. Κάποιες έρευνες κάνουν λόγο ακόμα και για 40% αυξημένο κίνδυνο πρόωρης γέννας στις γυναίκες με μία ή περισσότερες εκτρώσεις στο ενεργητικό τους.
Πριν και μετά την επέμβαση
Η ολοκληρωμένη ιατρική αντιμετώπιση της γυναίκας που έχει αποφασίσει να διακόψει την εγκυμοσύνη της διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαφύλαξη της υγείας της. Διακρίνεται σε αντιμετώπιση «πριν» και «μετά» την επέμβαση και επιβάλλεται να περιλαμβάνει τους ακόλουθους τομείς:
Πριν από την επέμβαση
Βεβαιότητα της γυναίκας για την επιλογή της.Εξέταση αίματος. Γίνεται για την ανεύρεση της ομάδας αίματος και τυχόν μολύνσεων από ιούς, όπως ΗΙV, ηπατίτιδας.Υπέρηχος. Γίνεται για τον ακριβή προσδιορισμό της ηλικίας της κύησης.Παπ τεστ.Χορήγηση αντιβιοτικών για την πρόληψη φλεγμονών του γενετικού συστήματος.
Μετά την επέμβαση
Ψυχολογική υποστήριξη.Προφύλαξη για την ασθένεια ρέζους. Γι’ αυτόν το σκοπό χορηγείται συνήθως προληπτικά ορός anti-D.Λεπτομερής ενημέρωση για τις δυνατότητες αντισύλληψης. Αν η διακοπή της κύησης έγινε μέσα στο α΄ τρίμηνο, η χορήγηση αντισυλληπτικού χαπιού ξεκινά τη μέρα της επέμβασης. Την ίδια μέρα και αμέσως μετά την άμβλωση μπορεί να τοποθετηθεί και το ενδομήτριο σπιράλ.

Αριθμοί
1η στην Ευρώπη και 3η στον κόσμο είναι η Ελλάδα σε εκτρώσεις.
250.000 εκτρώσεις γίνονται στη χώρα μας ετησίως, αριθμός υπερδιπλάσιος των γεννήσεων. Οι ειδικοί υποπτεύονται ωστόσο ότι τα περιστατικά ξεπερνούν τα 500.000.
40.000 εκτρώσεις το χρόνο στην Ελλάδα αποφασίζονται από κορίτσια κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.
1 στα 4 κορίτσια ηλικίας 14 έως 17 ετών έχει κάνει έκτρωση, σύμφωνα με έρευνα του Αρεταίειου Νοσοκομείου.
1 στις 2 έφηβες που κάνουν έκτρωση δεν έχει ενημερώσει ούτε τη μητέρα της.10% των γυναικών που υφίστανται τέτοιου είδους επεμβάσεις είναι εφηβικής ηλικίας.
1 στις 1.000 γυναίκες παρουσιάζει αιμορραγία κατά την επέμβαση ή τις πρώτες 24 ώρες μετά από αυτήν.
44% των γυναικών που έχουν κάνει έκτρωση εμφανίζει νευρικές διαταραχές και 25% επισκέπτεται ψυχίατρο.
190.000 εκτρώσεις γίνονται ετησίως στη Μ. Βρετανία, που έχει 5πλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα.
6 μήνες διαρκεί η μετατραυματική περίοδος. Σε ποσοστό 1% η έκτρωση θεωρείται πολύ τραυματική εμπειρία, που επηρεάζει τη γυναίκα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=26829

Δεν υπάρχουν σχόλια: