Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

παιδική εκμετάλλευση στην απασχόληση - Κόσμος

Εκατόν πενήντα οκτώ εκατομμύρια παιδιά ηλικίας από 5 έως και 14 ετών, ένα στα 6 παιδιά ανά τον κόσμο, εργάζονται σε επικίνδυνα επαγγέλματα, υπό «ανήθικες» συνθήκες εργασίας (πχ σε ορυχεία, με χημικές ουσίες και φυτοφάρμακα στη γεωργία ή με επικίνδυνα μηχανήματα κ.α.). Σύμφωνα με στατιστικές της UNICEF στη Νότιο Σαχάρα της Αφρικής 1 στους 3 ανήλικους, που αντιστοιχεί σε 69 εκατομμύρια παιδιά, είναι θύματα της παιδικής εργασίας. Στη Νότιο Ασία άλλα 44 εκατομμύρια παιδιά συμμετέχουν στην παιδική εργασία.
Τα παιδιά που ζουν στις φτωχότερες οικογένειες και στις αγροτικές περιοχές είναι πλέον πιθανά να ασχοληθούν με την παιδική εργασία. Τα κορίτσια είναι κυρίως οι πιο εύκολοι στόχοι καθώς τα περισσότερα, από μικρή ηλικία εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί σε σπίτια, κάνοντας τα τρωτά στην εκμετάλλευση και κατάχρηση. Η εργασία παρεμποδίζει συχνά την εκπαίδευση των παιδιών.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας η μη κυβερνητική οργάνωση ΝΕΟΙ σε συνεργασία με Διεθνείς Οργανώσεις Νέων αναπτύσσει καμπάνιες ενημέρωσης και δράσεις για την κοινωνική ένταξη και δημοκρατικό διάλογο παιδιών και νέων. Στην προσπάθειά της αυτή, αύριο, 12 Ιουνίου, καλεί όλους τους πολίτες μικρούς και μεγάλους να στηρίξουμε την προσπάθεια καταπολέμησης παιδικής εργασίας στους δρόμους της χώρας μας με πολύ απλούς τρόπους: Αντί για χρηματικό ποσό σε παιδιά που δουλεύουν στους δρόμους πωλώντας διάφορα μικροαντικείμενα, προσφέρετε φαγητό ή χυμό. Έτσι η βοήθειά σας πηγαίνει απευθείας στο ίδιο το παιδί και όχι σε αυτόν που το εκμεταλλεύεται. Εάν γνωρίζετε στη γειτονιά σας παιδιά που έχουν την ανάγκη σας και είναι από φτωχές οικογένειες τότε αντί να πετάτε πράγματα που δε σας χρειάζονται όπως είδη ρουχισμού, βιβλία και παιχνίδια δωρίστε τα στα παιδιά αυτά.Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Ελλάδα είναι χώρα προορισμού και διέλευσης για γυναίκες και παιδιά που διακινούνται για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης και καταναγκαστικής εργασίας. Τα περισσότερα από τα παιδιά-θύματα προερχόμενα από την Αλβανία, έχουν υποβληθεί σε αναγκαστική εργασία, επαιτεία, διάπραξη ήσσονος σημασίας αδικημάτων, ενώ κάποια διακινούνται για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Η έκθεση σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται πλήρως στα ελάχιστα πρότυπα εξάλειψης της διακίνησης ανθρώπων, έχει όμως καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να το πετύχει.
Η Πρόεδρος της οργάνωσης ΝΕΟΙ Άννα Ευθυμίου σημειώνει ότι καθημερινά σε όλο τον κόσμο υπάρχουν παιδιά που στερούνται της παιδικής τους ηλικίας, των δικαιωμάτων τους για ελευθερία καθώς και ασφάλεια και εκπαίδευση με συνέπεια να προδιαγράφεται για αυτά ένα μέλλον περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού. Και αυτό, γιατί δεν τους δίνεται καν η δυνατότητα να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να διευρύνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους αλλά και την κοινωνική τους θέση μέσα από το σχολείο. Βασικά δικαιώματα του παιδιού όπως το δικαίωμα στη μόρφωση και το δικαίωμα στο παιχνίδι είναι άγνωστα γι’ αυτά τα παιδιά. Κάποια δουλεύουν σε θορυβώδη κι επικίνδυνα εργοστάσια, άλλα στα χωράφια από την αυγή ως το σούρουπο, άλλα είναι θύματα της βιομηχανίας του σεξ.
Να σημειωθεί ότι η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) με την επωνυμία «Νέοι Ευρωπαίοι Οργανωμένοι Ικανοί» και διακριτικό τίτλο «Ν.Ε.Ο.Ι.» έχει ως βασικό της στόχο να ενθαρρύνει την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των νέων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ως ενεργοί Ευρωπαίοι πολίτες, να ενισχύει τη συμμετοχή τους στο δημόσιο βίο και στα κοινωνικά δρώμενα και τέλος να προάγει την Ευρωπαϊκή συνεργασία και το διάλογο. Για την επίτευξη του στόχου αυτού η Μ.Κ.Ο. «Ν.Ε.Ο.Ι.» αναλαμβάνει ποικίλες δράσεις και πρωτοβουλίες στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των νέων τεχνολογιών, του περιβάλλοντος, του εθελοντισμού κ.α. Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες αυτές εκφράζονται και πραγματοποιούνται με την εκπόνηση ερευνών και μελετών, τη διοργάνωση πολύμορφων εκδηλώσεων, όπως ημερίδες και συνέδρια, την έκδοση έντυπου υλικού, τη διοργάνωση συμβολικών ακτιβιστικών ενεργειών, τη συμμετοχή σε εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς ενώσεις, σε όργανα συμμετοχικών διαδικασιών και σε διαδικασίες δημοσίου διαλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: