«Χειρότερη θα είναι η ζωή των ανθρώπων μετά από 20 χρόνια» πιστεύουν περίπου επτά στους δέκα Έλληνες, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο για τo πώς φαντάζονται οι Ευρωπαίοι πολίτες τη ζωή τους μετά από 20 χρόνια.
Συγκεκριμένα, το 67% των Ελλήνων απαντά ότι η ζωή των ανθρώπων μετά από 20 χρόνια θα είναι χειρότερη σε σχέση με σήμερα και το 29% ότι θα είναι καλύτερη, γεγονός που τους κατατάσσει στους πλέον απαισιόδοξους Ευρωπαίους μετά τους Γερμανούς (68% απάντησε ότι η ζωή θα είναι χειρότερη).
Μετά τους Έλληνες ακολουθούν οι Γάλλοι (64%) και οι Λουξεμβούργιοι (59%).
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών-μελών, το 49% των πολιτών απαντά ότι η ζωή θα είναι χειρότερη και το 38% καλύτερη. Πιο αισιόδοξοι είναι οι Εσθονοί (78% πιστεύουν πως η ζωή θα είναι καλύτερη) και ακολουθούν οι Ιρλανδοί (67%), οι Ρουμάνοι και οι Σλοβάκοι (64%).
Εξάλλου, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, οι Έλληνες και οι Γάλλοι είναι οι πιο απαισιόδοξοι σχετικά με τις μελλοντικές συνθήκες εργασίας.
Συγκεκριμένα, το 91% των Ελλήνων συμφωνούν ότι μετά από 20 χρόνια οι άνθρωποι θα δουλεύουν σε μεγαλύτερες ηλικίες από ότι σήμερα, έναντι 80% στην ΕΕ των «27». Πιο απαισιόδοξοι από τους Έλληνες είναι οι Γάλλοι που συμφωνούν με 94% και ακολουθούν οι Αυστριακοί (90%) και οι Βρετανοί (89%). Πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι Ισπανοί, οι Λιθουανοί, οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι.
Σε ό,τι αφορά το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, το 87% των Ελλήνων πιστεύει ότι μετά από 20 χρόνια θα είναι μεγαλύτερο, έναντι 81% στην ΕΕ των «27». Το ίδιο πιστεύουν οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί κατά 90% και οι Γάλλοι και οι Πορτογάλοι κατά 88%.
Επίσης, σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην εκπαίδευση, ένας στους δύο Έλληνες πιστεύει ότι θα είναι ευκολότερη για όλους μετά από 20 χρόνια, έναντι 58% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Οι λιγότερο αισιόδοξοι στο θέμα της εκπαίδευσης είναι οι Γερμανοί (συμφωνεί μόνο το 36%), οι Λετονοί (46%), οι Ούγγροι και οι Σλοβένοι (47%).
Στην ερώτηση «συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι χάρη στην τεχνολογική πρόοδο ο κόσμος, μετά από 20 χρόνια, θα έχει καλύτερη ποιότητα ζωής και περισσότερο ελεύθερο χρόνο;», οι Έλληνες εμφανίζονται και πάλι οι πιο απαισιόδοξοι μετά τους Σλοβένους, καθώς το 63% των Ελλήνων διαφωνεί και το 35% συμφωνεί.
Ακολουθούν οι Αυστριακοί που διαφωνούν σε ποσοστό 59% και οι Γερμανοί που διαφωνούν σε ποσοστό 58%. Στην ΕΕ των «27» το 47% διαφωνεί και το 49% συμφωνεί, ενώ οι πιο αισιόδοξοι για την ποιότητα ζωής εμφανίζονται οι Λιθουανοί, οι Εσθονοί και οι Βούλγαροι.
Παράλληλα, τόσο οι Έλληνες όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες υποστηρίζουν τη λήψη περισσότερων αποφάσεων σε κοινοτικό επίπεδο για θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας. Το 73% των Ελλήνων (πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο ποσοστό μετά την Ισπανία με 77% και τη Βουλγαρία με 75%) πιστεύει ότι θα πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις για ζητήματα ασύλου και μετανάστευσης σε επίπεδο ΕΕ. Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 63%. Ως προς την ανταλλαγή αστυνομικών και δικαστικών πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών, οι Έλληνες σε ποσοστό 72% τάσσονται υπέρ (22% κατά), με το υψηλότερο αντίστοιχο ποσοστό να καταγράφεται στο Βέλγιο (86%), ενώ ιδιαίτερα υψηλά στη χώρα μας είναι και τα ποσοστά υπέρ της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα (86%), την καταπολέμηση των ναρκωτικών (84%), την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (86%) και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε (79%). Τέλος, στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της ΕΕ, οι Έλληνες ερωτηθέντες θεωρούν πιο σημαντική την αντιμετώπιση της τοξικομανίας (68%) και ακολουθούν η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος (55%) και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των παιδιών (43%).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
Το ενδιαφέρον θα ήταν να γινόταν μια έρευνα και οι Έλληνες να απαντούσαν θετικά/με αισιοδοξία. Η συγκεκριμένη δεν μου φαίνεται σόι - τι, μόνο 67% δηλώνει απαισιοδοξία; Κάποιο λάκο έχει η φάβα :-p
αυτές οι έρευνες είναι πολύ ευαίσθητες στη τάση
δεν θυμάμαι πότε ακριβώς, '98 να 'ταν, οι Έλληνες ήταν πολύ πιο αισιόδοξοι
Πάνε οι καιροί εκείνοι.....
Δημοσίευση σχολίου