Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

παραγωγή ενέργειας μέσω πυρηνικών εργοστασίων - δημοσκόπηση - Ελλάδα - ΕΕ

Αντίθετοι στην παραγωγή ενέργειας μέσω πυρηνικών εργοστασίων είναι οι Έλληνες με ποσοστό 79%, έναντι 45% στην ΕΕ των 27 χωρών-μελών, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, Eυρωβαρόμετρο για την πυρηνική ενέργεια.
Στην ΕΕ, όπου περίπου το ένα τρίτο του ηλεκτρισμού παράγεται από πυρηνικά εργοστάσια, πάνω από επτά στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες δηλώνουν «άγνοια» για την πυρηνική ενέργεια και τις επιπτώσεις των ραδιενεργών αποβλήτων.Συγκεκριμένα, το 74% των Ευρωπαίων πολιτών δηλώνει πως δεν έχει καμία ενημέρωση για τα ραδιενεργά απόβλητα, έναντι 76% των Ελλήνων. Επίσης, το 18% των Ελλήνων δηλώνει υπέρ της παραγωγής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια, έναντι 79% που δηλώνει κατά. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ των «27» είναι 44% και 45%.
Οι Έλληνες συγκαταλέγονται στους πλέον πολέμιους της παραγωγής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια, μαζί με τους Κύπριους (80% κατά) και τους Αυστριακούς (83%).
Υπέρ είναι, σε γενικές γραμμές, οι πολίτες των χωρών που διαθέτουν εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας, όπως οι Τσέχοι και οι Λιθουανοί (64% υπέρ), οι Ούγγροι και οι Βούλγαροι (63%), οι Σουηδοί (62%) και οι Φινλανδοί (61%).Επιπλέον, στην ερώτηση «συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι η χρήση πυρηνικής ενέργειας θα διευκόλυνε την ΕΕ να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειάς της», το 63% των Ελλήνων απάντησε ότι συμφωνεί, έναντι 32% που διαφωνεί. Οι Ευρωπαίοι πολίτες κατά μέσο όρο απάντησαν ότι συμφωνούν, με 64%, και ότι διαφωνούν, με 21%.Σε ό,τι αφορά την απεξάρτησή μας από το πετρέλαιο, το 57% των Ελλήνων πιστεύει ότι η περισσότερη χρήση πυρηνικής ενέργειας θα βοηθούσε προς αυτήν την κατεύθυνση, έναντι 63% των Ευρωπαίων πολιτών. Με αυτήν την άποψη διαφωνεί το 41% των Ελλήνων, έναντι 23% των Ευρωπαίων πολιτών.Επίσης, το 51% των Ελλήνων πιστεύει ότι δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος να απαλλαγούμε από τα ραδιενεργά απόβλητα, έναντι 41% των Ευρωπαίων πολιτών. Με την άποψη αυτή διαφωνεί το 32% των Ελλήνων, έναντι 31% των Ευρωπαίων πολιτών.
Τέλος, στην ερώτηση «τι θα σας απασχολούσε περισσότερο αν κοντά στην περιοχή που διαμένετε άνοιγε χώρος απόρριψης ραδιενεργών αποβλήτων», το 61% των Ελλήνων και το 51% των Ευρωπαίων πολιτών απάντησαν ότι θα τους απασχολούσαν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία. Το 29% των Ελλήνων και το 30% των Ευρωπαίων πολιτών απάντησαν ότι περισσότερο θα τους ανησυχούσε ο κίνδυνος ραδιενεργών διαρροών. Στην ΕΕ λειτουργούν πυρηνικά εργοστάσια σε 15 κράτη-μέλη: Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Λιθουανία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Βουλγαρία και Ρουμανία.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, παρόλο που η επίσημη στάση της ΕΕ ως προς την πυρηνική ενέργεια παραμένει επιφυλακτική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μια ανανεωμένη προσέγγιση στο θέμα της πυρηνικής ασφάλειας στο «Πρόγραμμα Δράσης Ενεργειακή Πολιτική για την Ευρώπη».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: