Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

απορρόφηση πόρων - Γ΄ ΚΠΣ - Ελλάδα

Στο 80% έχει φτάσει το ποσοστό απορρόφησης των κοινοτικών πόρων του Γ΄ ΚΠΣ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου σε συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 85% έως τον προσεχή Σεπτέμβριο, καθώς αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αιτήσεων πληρωμής, ύψους 853,2 εκατ. ευρώ, που απέστειλε τον Ιούνιο η Αρχή Πληρωμής. Σύμφωνα με τα στοιχεία προόδου που έχουν καταχωρηθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα μέχρι το τέλος Ιουνίου, οι αποφάσεις ένταξης των συγχρηματοδοτούμενων έργων ανέρχονται στο 127,01% της συνολικής δημόσιας δαπάνης του Γ΄ ΚΠΣ. Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί με την έγκριση προς εκτέλεση περίπου 29.427 έργων, με προσδιορισμένους στόχους, χρονοδιαγράμματα και προϋπολογισμό. Οι αναληφθείσες νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται στο 113% των πόρων της δημόσιας δαπάνης του Γ΄ ΚΠΣ, ενώ έχει απορροφηθεί το 80,6% των πόρων της δημόσιας δαπάνης του ΚΠΣ.
Ο κ. Παπαθανασίου αναφέρθηκε, επίσης, στη θετική ανταπόκριση που είχε το αίτημα της Ελλάδας για παράταση της υλοποίησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων, εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού. Πρόκειται για τα ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Πελοποννήσου. Επιπλέον, εγκρίθηκε και το αίτημα για την παράταση των τομεακών επιχειρησιακών προγραμμάτων. Το συνολικό αίτημα για την παράταση ήταν ύψους 1.455.000.000 ευρώ όσον αφορά την κοινοτική συνδρομή και το ποσό που έγινε δεκτό ανήλθε σε 1.374.000.000 ευρώ. Σε όρους δημόσιας δαπάνης -που περιλαμβάνει και την εθνική συμμετοχή- το συνολικό αίτημα παράτασης ήταν 2.078.250.007 ευρώ και εγκρίθηκε το ποσό των 1.963.050.009 ευρώ. Οπως δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου, «η εξέλιξη αυτή διευκολύνει την προσπάθεια της χώρας μας και μας επιτρέπει να ολοκληρώσουμε με μεγαλύτερη άνεση και καλύτερες προϋποθέσεις το σύνολο των προγραμμάτων έως το τέλος του 2009», ενώ δεσμεύθηκε ότι η παράταση «θα αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση της ποιοτικής υλοποίησης των έργων.
Ο κ. Παπαθανασίου αναφέρθηκε στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εντατικό σχέδιο δράσης, που έχει εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Κοινοτικών Προγραμμάτων, προκειμένου όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 να έχουν ενεργοποιηθεί νωρίτερα σε σχέση με το Γ΄ ΚΠΣ. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε τελική φάση και η εξειδίκευση των επιχειρησιακών προγραμμάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η οποία κρίθηκε απαραίτητη, παρά το ότι δεν αποτελεί κανονιστική απαίτηση, προκειμένου να είναι δυνατός ο ολοκληρωμένος προγραμματισμός του έργου της διαχείρισης.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_09/07/2008_276943

Δεν υπάρχουν σχόλια: