Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

παράνομη μετανάστευση στα νησιά της Δωδεκανήσου

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει το θέμα των οικονομικών μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα από τα νησιά της Δωδεκανήσου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι χθες είχαν αποβιβαστεί 3.987 άτομα, ενώ ολόκληρο τον χρόνο πέρυσι ο αριθμός τους έφθασε τους 4.816.
Από τα απέναντι τουρκικά παράλια καθημερινά καταφθάνουν στα πλησιέστερα ελληνικά νησιά (Αγαθονήσι, Σύμη, Φαρμακονήσι, Κως, Ψέριμος) κατά κύματα, κυρίως Αφγανοί, Παλαιστίνιοι και Ιρακινοί που ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.
Στο Αγαθονήσι οι λιγοστοί κάτοικοι ξυπνούν συχνά το πρωί και βρίσκουν μετανάστες να κοιμούνται στις αυλές των σπιτιών τους.
Ο πρόεδρος του Αγαθονησίου, Βαγγέλης Κόττορος, δηλώνει στα Νέα: «Έχουμε φθάσει σε απόγνωση. Δεν υπάρχει τίποτα στο νησί. Μόνο ένας αστυνομικός. Ζητήσαμε να έχουμε ένα περιπολικό του Λιμεναρχείου, αλλά δεν μας ακούει κανένας.»
Μόνο το τελευταίο τετραήμερο στο Αγαθονήσι (των 150 κατοίκων) έχουν αποβιβαστεί 227 άτομα, ενώ από τις αρχές του 2008 μέχρι χθες ήρθαν συνολικά 1.950 μετανάστες.
Οι περισσότεροι μεταφέρονται κυρίως στη Λέρο, την Πάτμο και τη Ρόδο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: