Μελετη δείχνει ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στους αυστηρούς όρους χρηματοδότησης από το ΔΝΤ
Χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης που λαμβάνουν δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σημείωσαν αύξηση των θανάτων από φυματίωση κατά 17% από το 1991 έως το 2000, κάτι που αντιστοιχεί σε 100.000 επιπλέον θανάτους. Περίπου ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα φυματίωσης καταγράφηκαν την ίδια περίοδο. Κράτη τα οποία λαμβάνουν χρήματα από άλλους διεθνείς οργανισμούς, με λιγότερο αυστηρούς όρους δανειοδότησης, είδαν το ποσοστό θανάτων από φυματίωση να μειώνεται κατά 8%. Αυτό αναφέρεται σε έρευνα Βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Public Library of Science Medecine και στην οποία υπογραμμίζεται ότι οι αυστηροί όροι που συνοδεύουν τα δάνεια του ΔΝΤ ενδεχομένως να ευθύνονται, ώς ένα βαθμό, για την αναζωπύρωση των κρουσμάτων φυματίωσης στις χώρες αυτές. «Οι κυβερνήσεις των κρατών αυτών ενδεχομένως να περικόπτουν τη χρηματοδότηση στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, όπως τα νοσοκομεία και oi κλινικές, προκειμένου να καταφέρουν να εκπληρώσουν τους αυστηρούς οικονομικούς στόχους που έχουν τεθεί από το ΔΝΤ ως προϋπόθεση για τη συνέχιση χορήγησης των δανείων» σχολίασε στο πρακτορείο Reuters ο Ντέιβιντ Στάλκερ, καθηγητής στο τμήμα κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στη Βρετανία.
«Οι δανειοδοτήσεις του εν λόγω διεθνούς οργανισμού δεν δείχνουν να πραγματοποιούνται ως απάντηση στη χειροτέρευση των συνθηκών περίθαλψης. Αντίθετα, φαίνεται ότι είναι αυτά τα δάνεια και οι όροι τους που επιδεινώνουν το πρόβλημα» τόνισαν ο καθηγητής Στάλκερ και συνάδελφοί του.
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του ΔΝΤ αμφισβήτησε το κατά πόσο οι Bρετανοί επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους στην έρευνά τους την αστάθεια που ακολούθησε την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης καθώς και τον χρόνο που χρειάζεται η συγκεκριμένη ασθένεια για να εκδηλωθεί. «Το τελευταίο ίσως να συνέδεε τα ποσοστά θνησιμότητας με κάτι άλλο που προηγείται των δανειοδοτήσεων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» είπε ο Ουίλιαμ Μάρεϊ και πρόσθεσε: «Εάν το ΔΝΤ δεν είχε παρέμβει για να βοηθήσει τις χώρες αυτές στις μετακομμουνιστικές μεταρρυθμίσεις τους, οι δαπάνες για την υγεία πιθανότατα θα ήταν ακόμη λιγότερες και η ασθένεια ακόμη πιο διαδεδομένη». Η φυματίωση, μεταδοτική βακτηριδιακή λοίμωξη που πλήττει τους πνεύμονες, σκοτώνει περίπου 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο. Η εμφάνιση και διάδοση μικροβίων τα οποία είναι ανθεκτικά στα φάρμακα καθιστά τη φυματίωση ακόμη δυσκολότερη στη θεραπεία της και ακόμη πιο θανάσιμη. Σε ορισμένες περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ενωσης έχουν καταγραφεί και εκεί τέτοια ανθεκτικά βακτήρια της φυματίωσης.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_23/07/2008_278561
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου