Η πλειονότητα των εργαζομένων μεταξύ 45 και 59 ετών, είτε ασκούν πνευματική, είτε σωματική εργασία αντιμετωπίζουν πόνους στην πλάτη. Μάλιστα, το χρηματικό ποσό που δίδεται στους γιατρούς για την καταπολέμησή τους, έχει φτάσει τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από πόνους και διαταραχές στην πλάτη, με το ποσοστό αυτών να ξεπερνά το 23%, γεγονός που δείχνει, ότι οι μυοσκελετικές παθήσεις (ΜΣΠ) που προκαλούν δυσλειτουργία στο ανθρώπινο σώμα αυξήθηκαν σε σύγκριση με το 2006 κατά 10%, σύμφωνα με διεξαχθείσα έρευνα στη Γερμανία. Τα στοιχεία αυτά αντιπροσωπεύουν 1,4 εκατομμύρια ασφαλισμένους σε ταμεία υγείας. Παράλληλα, άλλες ασθένειες που αντιμετωπίζουν συχνά οι άνθρωποι είναι τα ψυχολογικά προβλήματα (15,8%), αναπνευστικά νοσήματα (15,1%) και οι τραυματισμοί ή οι δηλητηριάσεις που αγγίζουν το 8,3%.
Οι μυοσκελετικές παθήσεις επηρεάζουν το 60% των εργαζομένων μεταξύ 45 και 59 ετών, ενώ στις ηλικίες μεταξύ 30 και 44 ετών τέτοιου είδους προβλήματα εμφανίζει το 22,5% των υπαλλήλων, και στην ηλικία των 29 χρονών μόνο το 5,1% εξ' αυτών. Σύμφωνα με τους Γερμανούς ερευνητές, δεδομένης της δημογραφικής τάσης, το ποσοστό των μεσήλικων με μυϊκές διαταραχές θα αυξηθεί μελλοντικά.
Το ένα τρίτο των ΜΣΠ οφείλεται σε εργασιακούς παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται κυρίως με το άγχος που προκαλείται στον εργαζόμενο, καθώς το 50% των παθήσεων αυτών δεν προέρχονται από πρόβλημα των οργάνων. Ο Καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Wuppertal, Ράινερ Βίλαντ και υπεύθυνος της έρευνας, δήλωσε ότι, «Οι πνευματικά εργαζόμενοι εμφανίζουν εξ' ίσου μυϊκά προβλήματα με αυτούς που ασκούν χειρωνακτική εργασία».
Έρευνα σε 124 ασφαλισμένους στον τομέα της υγείας, έδειξε ότι, οι επαγγελματίες που παρουσιάζουν συχνότερα φαινόμενα ΜΣΠ είναι οι κοινωνικοί λειτουργοί, με ποσοστό 4,5%, οι νοσηλευτές, με 4,4% και οι πωλητές με ποσοστό 4,3%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά τέτοιων παθήσεων εμφανίζουν οι τραπεζικοί υπάλληλοι με ποσοστό 3%, οι εκπαιδευτικοί με 3,2% και οι ψυχολόγοι με 3,2%.
Η μείωση των μυϊκών διαταραχών μπορεί να επιτευχθεί, κυρίως μέσω της αύξησης της φυσικής δραστηριότητας, η οποία διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο αλλά και της βελτίωσης του επαγγελματικού περιβάλλοντος του εργαζομένου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Spiegel.de
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου