Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

πωλήσεις αυτοκινήτων - Ε.Ε.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, που ενδέχεται να δουν να επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης των κερδών τους καθώς το πρώτο εξάμηνο του έτους υποχώρησαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων εξ αιτίας της εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου αλλά και του κόστους του χάλυβα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών του κλάδου, ενδέχεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για τα κέρδη της στο σύνολο του έτους η δεύτερη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία της Γαλλίας, η Renault S. A., ενώ η γερμανική Daimler A. G. ίσως ανακοινώσει σύντομα πτώση των κερδών της εξ αιτίας μείωσης της ζήτησης στη μονάδα φορτηγών. Η ένωση ευρωπαϊκών βιομηχανιών αναφέρει ότι οι πωλήσεις ευρωπαϊκών αυτοκινήτων υποχώρησαν κατά 7,9% τον περασμένο μήνα, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη έκανε «βουτιά» στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών. Ενδεικτική των δεινών του κλάδου είναι η πτώση κατά 24% που έχει σημειώσει στη διάρκεια του έτους ο δείκτης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων Bloomberg.
Εξ άλλου, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, η Volkswagen, αναμένεται να ανακοινώσει ότι το δεύτερο τρίμηνο τα καθαρά έσοδά της αυξήθηκαν κατά 6,2% στα 1,29 δισ. ευρώ, σημειώνοντας επιβράδυνση από την αύξηση του 26% που είχαν σημειώσει το πρώτο τρίμηνο, αλλά και του 50% που είχαν καταγράψει στο σύνολο του περασμένου έτους. Ο διευθύνων σύμβουλος της VW, Μάρτιν Βίντερκορν, επανέλαβε πάντως προσφάτως την πρόβλεψή του ότι συνολικά στο τρέχον έτος θα είναι αυξημένα τα λειτουργικά κέρδη της VW, που ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα νέο μοντέλο Golf τον Οκτώβριο. Η αυτοκινητοβιομηχανία σκοπεύει, άλλωστε, να επενδύσει ένα δισ. δολάρια για την ανέγερση μονάδας στο Τενεσί, μολονότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών. Την ίδια στιγμή, η αμερικανική General Motors παρουσίασε νέα εκδοχή του μοντέλου Camaro, το οποίο απέσυρε το 2002, χαρακτηριστικό του οποίου θα είναι η αποτελεσματική χρήση καυσίμων και αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία το 2010. Το μερίδιο της Fiat στις πωλήσεις ευρωπαϊκών αυτοκινήτων περιορίστηκε στο 7,9% από το 8,2% τους πρώτους πέντε μήνες του έτους.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_23/07/2008_278555

Δεν υπάρχουν σχόλια: