Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

πληθωρισμός Ιουνίου - Eλλάδα

Αμετάβλητος στο 4,9% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για άνοδο πάνω από το 5% λόγω της αύξησης των τιμών στο πετρέλαιο και τα τρόφιμα.
Η ΕΣΥΕ αποδίδει τη συγκράτηση του δείκτη τιμών καταναλωτή -παρά την αύξηση της βενζίνης κατά 3,9% έναντι του Μαΐου- στη μείωση των τιμών στα λαχανικά, πατάτες και φρούτα, καθώς επίσης και στη συγκράτηση ή και μείωση των τιμών στα είδη των σούπερ μάρκετ.
Για τον Ιούλιο ο γγ της Στατιστικής Υπηρεσίας Μ.Κοντοπυράκης απέφυγε εκτιμήσεις, λόγω της αστάθειας της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι θα υπάρξει μια επίπτωση περίπου 0,1% από την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Εξάλλου, τον Ιούνιο ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,9%, σε ετήσια βάση. Σε μέσα επίπεδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στο πρώτο εξάμηνο του 2008 είναι 4,5% έναντι 2,77% που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2007.
Ο δομικός πληθωρισμός τον Ιούνιο έκλεισε στο 4% από 4,2% το Μάιο, ενώ πέρυσι τον Ιούνιο ήταν 2,5%. Σε μέσα επίπεδα το πρώτο εξάμηνο του 2008 ο δομικός πληθωρισμός είναι 3,60%, έναντι 2,60% του πρώτου .
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=917283&lngDtrID=251

Δεν υπάρχουν σχόλια: