Εκτός από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η μεσογειακή διατροφή μειώνει το ρίσκο και για την εμφάνιση καρκίνου, δείχνει μελέτη που παρακολούθησε 25.600 Έλληνες για οκτώ χρόνια.
Η έρευνα του Δημήτρη Τριχόπουλου, καθηγητή Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και την Ιατρική Σχολή της Αθήνας, είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τον καρκίνο.
Η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος και περισσότερων οσπρίων μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 12%, και η κατανάλωση περισσότερου ελαιόλαδου κατά 9%, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο British Journal of Cancer.
Η μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, μέτριες ως υψηλές ποσότητες ψαριών, χαμηλές ως μέτριες ποσότητες γαλακτοκομικών, χαμηλές ποσότητες κρέατος και μέτριες ποσότητες κρασιού μαζί με το φαγητό.
Στο πλαίσιο του ελληνικού σκέλους της μεγάλης ευρωπαϊκής μελέτης EPIC (Ευρωπαϊκή Προοπτική Διερεύνηση για τον Καρκίνο και τη Διατροφή), οι Έλληνες εθελοντές της μελέτης συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη συχνότητα κατανάλωσης διαφόρων τροφίμων.
Ο βαθμός τήρησης των κανόνων της μεσογειακής διατροφής υπολογίστηκε για τον κάθε εθελοντή με βάση μια δεκαβάθμια κλίμακα και τα περιστατικά καρκίνου καταγράφηκαν για μέση περίοδο 7,9 ετών.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων, στην οποία συνυπολογίστηκαν και άλλοι παράγοντες όπως το κάπνισμα έδειξε ότι «μια αύξηση δύο μονάδων στη βαθμολογία αντιστοιχεί σε μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου κατά 12%», όπως γράφουν οι ερευνητές.
Τονίζουν μάλιστα ότι η προστατευτική αξία της μεσογειακής διατροφής ως τρόπου ζωής δεν μπορεί εύκολα να αποδοθεί σε επιμέρους στοιχεία της -αυτό που έχει σημασία είναι να ακολουθεί κανείς τη μεσογειακή διατροφή στο σύνολό της.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου