Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

ανδρική γονιμότητα

Οι άνδρες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδιά μετά τα 40 δυσκολεύονται περισσότερο, επιβεβαιώνει για πρώτη φορά έρευνα στη Γαλλία.
Αν και οι επιστήμονες γνώριζαν ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων και η γενικότερη ποιότητα του σπέρματος παίζουν ρόλο στην πιθανότητα σύλληψης, μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν άμεσες ενδείξεις ότι η ηλικία του άνδρα έχει πρακτική σημασία.
Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας εξέτασε 12.500 ζευγάρια που προσήλθαν σε διάστημα δύο ετών σε κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Παρίσι. Σε όλες τις περιπτώσεις οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε σπερματέγχυση, μια μέθοδο στην οποία το σπέρμα εισάγεται απευθείας στη μήτρα την πιο γόνιμη μέρα του κύκλου.
Όπως αναφέρει το Reuters, η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων αποκάλυψε ότι η πιθανότητα σύλληψης πέφτει όταν ο υποψήφιος πατέρας έχει ηλικία άνω των 35 ετών, ενώ παράλληλα αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής.
Για τους άνδρες κάτω των 30, η πιθανότητα αποβολής του εμβρύου είναι περίπου 10%, ενώ για τους σαραντάρηδες το ρίσκο εκτοξεύεται στο 35%.
Η εξέταση των σπερματοζωαρίων στο μικροσκόπιο έδειξε ότι μετά την ηλικία των 35 εμφανίζονται βλάβες που εμποδίζουν την ανάπτυξη του εμβρύου.
Η αιτία του φαινομένου παραμένει άγνωστη, ωστόσο οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι το σπέρμα συσσωρεύει γενετικές βλάβες λόγω της γήρανσης.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: