Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

κρούσματα μετατραυματικής διαταραχής λόγω της 11ης Σεπτεμβίου

Έως και 70.000 κάτοικοι της Νέας Υόρκης εμφάνισαν μετατραυματική διαταραχή άγχους λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου, καταλήγει νέα έρευνα, η οποία βασίστηκε στα αρχεία που διατηρεί η πόλη.
H σοβαρή αυτή διαταραχή που εκδηλώνεται ως άγχος είναι συχνή στον γενικό πληθυσμό εμπόλεμων περιοχών, συνήθως όμως είναι δύσκολο να μελετηθεί λόγω ανεπαρκών στοιχείων. Η περίπτωση της Νέας Υόρκης είναι μια σπάνια εξαίρεση, καθώς οι Αρχές έχουν μια πληθώρα διαθέσιμων δεδομένων.
Από τους 400.000 ανθρώπους που εκτέθηκαν στον τρομακτικό κονιορτό που σήκωσαν οι επιθέσεις, τα 3.800 με 12.600 άτομα παρουσίασαν άσθμα και 35 με 70 χιλιάδες εκδήλωσαν μετατραυματική διαταραχή, ανακοίνωσαν την Πέμπτη αξιωματούχοι των υπηρεσιών Υγείας της Νέας Υόρκης.
Οι εκτιμήσεις βασίστηκαν σε στοιχεία του Μητρώου Υγείας Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στο οποίο εγγράφηκαν 71.437 άτομα που συμφώνησαν να παρακολουθούνται για διάστημα 20 ετών μετά την επίθεση του 2001. Η τελευταία έρευνα βασίστηκε σε απαντήσεις που έδωσαν εθελοντικά δύο και τρία χρόνια μετά το συμβάν.
Οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι εκτέθηκαν στη σκόνη από τους πύργους που κατέρρευσαν. Σε ποσοστό 70% ήταν αυτόπτες μάρτυρες κάποιου τραυματικού γεγονότος, όπως η θέα ενός αεροπλάνου που πέφτει στο κτίριο ή ανθρώπων που πηδούσαν στο κενό. Ένα ποσοστό 13% υπέστη σωματικά τραύματα.
Η συχνότητα μετατραυματικής διαταραχής ήταν υψηλότερη μεταξύ των ατόμων χαμηλού εισοδήματος και λατινοαμερικανικής καταγωγής, καθώς και μεταξύ των ατόμων που είχαν υποστεί σωματικά τραύματα.
Γενικά, υψηλότερα ποσοστά σωματικών και ψυχολογικών προβλημάτων αναφέρθηκαν στις μειονότητες και τα στρώματα χαμηλού εισοδήματος.
Η μετατραυματική διαταραχή είναι μια διαταραχή άγχους που εκδηλώνεται ως συνέπεια φυσικού ή ψυχικού τραυματισμού. Πρόκειται για μακροχρόνια πάθηση που συχνά εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του ασθενούς στην καθημερινή του ζωή.
Είναι αρκετά συχνή μεταξύ των στρατιωτών που έχουν ζήσει τον πόλεμο από κοντά, και σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών ομοσπονδιακών αρχών για το 2007 έχει διαγνωστεί σε 40.000 στρατιώτες στους πολέμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ.
Η έρευνα για τη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε από τις υπηρεσίες Υγείας της πόλης σε συνεργασία με την Υπηρεσία Τοξικών Ουσιών και Μητρώων Νοσημάτων των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.
Δημοσιεύτηκε στο Journal of Urban Health.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: