Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

προβλήματα υγείας στο χώρο εργασίας - Ελλάδα

Ένας στους δύο εργαζόμενους πιστεύει ότι στο χώρο εργασίας του αντιμετωπίζει κάποιο παράγοντα που επηρεάζει αρνητικά την υγεία του, ενώ τους τελευταίους μήνες 85.000 άτομα είχαν ένα τουλάχιστον ατύχημα στο χώρο της δουλειάς τους.
Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΥΕ, που διεξήχθη παράλληλα με την έρευνα εργατικού δυναμικού του β΄τριμήνου του 2007, 85.000 άτομα είχαν ένα τουλάχιστον ατύχημα στο χώρο της εργασίας τους στο διάστημα των τελευταίων μηνών.
Το μεγαλύτερο ποσοστό ατυχημάτων παρατηρείται στους ειδικευμένους τεχνίτες και ασκούντες συναφή τεχνικά επαγγέλματα. Τα ατυχήματα στην κατηγορία αυτή φθάνουν το 4,7%, ενώ στους χειριστές σταθερών βιομηχανικών εγκαταστάσεων το ποσοστό καταγράφεται σε 3,8%.
Αντίθετα, το μικρότερο ποσοστό ατυχημάτων σημειώνεται στα πρόσωπα που ασκούν επιστημονικά, καλλιτεχνικά και συναφή επαγγέλματα (0,2%) και στους υπαλλήλους γραφείου σε ποσοστό 0,4%.
Η συχνότητα των ατυχημάτων είναι τουλάχιστον τετραπλάσια για τους άνδρες απ' ότι στις γυναίκες. Τα μισά σχεδόν ατυχήματα (48,4%) οδήγησαν σε απουσία του απασχολουμένου από την εργασία του, που διήρκεσε από δύο ημέρες έως δύο εβδομάδες, ενώ το 31,4% των ατυχημάτων είχαν ως αποτέλεσμα την απουσία του απασχολουμένου το πολύ μιας ημέρας. Το ποσοστό των σοβαρών ατυχημάτων (απουσία μεγαλύτερη των έξι μηνών) φθάνει το 2,5%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 613.145 άτομα που εργάζονται ή είχαν εργαστεί στο παρελθόν αναφέρουν προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών. Αυτά τα προβλήματα υγείας θεωρούν οι εργαζόμενοι ότι προκλήθηκαν ή επιδεινώθηκαν από την εργασία τους.
Το υψηλότερο ποσοστό των εργαζομένων που δήλωσαν κάποιο πρόβλημα υγείας, που σχετίζεται με την εργασία τους, ανήκει στην κατηγορία ειδικευμένοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, δασοκόμοι και αλιείς. Στην περίπτωση αυτή το ποσοστό φθάνει το 12,9%, ενώ 9,8% είναι το ποσοστό των ατόμων που δήλωσε κάποιο πρόβλημα υγείας της κατηγορίας ειδικευμένοι τεχνίτες και ασκούντες συναφή τεχνικά επαγγέλματα.
Τα χαμηλότερα ποσοστά δηλώθηκαν από τους υπαλλήλους γραφείου και ασκούντες συναφή επαγγέλματα σε ποσοστό 3,3% και στην κατηγορία πρόσωπα που ασκούν επιστημονικά, καλλιτεχνικά και συναφή επαγγέλματα σε ποσοστό 3,2%.Τα προβλήματα υγείας που αναφέρονται συχνότερα αφορούν στα οστά, στις αρθρώσεις ή στους μυείς. Σημειώνεται ότι το 13% των εργαζομένων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει ιδιαίτερο φόρτο εργασίας ή πίεση χρόνου. Επίσης, οι μισοί σχεδόν από τους εργαζομένους (49,1%) πιστεύουν ότι στο χώρο εργασίας τους αντιμετωπίζουν κάποιο παράγοντα που επηρεάζει αρνητικά τη σωματική τους υγεία. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στους άνδρες (48,9%) και στις γυναίκες (26,6%).Τα ερωτήματα της έρευνας απευθύνθηκαν σε άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω, που ζουν σε ιδιωτικά νοικοκυριά και εργάζονται ή είχαν εργαστεί στο παρελθόν.Στα ερωτήματα της έρευνας απάντησαν συνολικά 49.299 άτομα, που διέμεναν σε 27.915 διαφορετικά νοικοκυριά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: