Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Ακριβά παραμένουν τα καταναλωτικά δάνεια στην Ελλάδα

Ανοδική ήταν η εξέλιξη των ευρωπαϊκών επιτοκίων σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης κατά τον μήνα Ιούλιο, καθώς όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενσωμάτωσαν την άνοδο κατά 0,25 μονάδες του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στις 9 Ιουλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την ΕΚΤ, η μεγαλύτερη επιβάρυνση που έφτασε τις 21 μονάδες, σημειώθηκε στα επιτόκια για καταναλωτικά δάνεια, το ύψος των οποίων διαμορφώθηκε μεσοσταθμικά στο 7,15%.
Τρίτη ακριβότερη η Ελλάδα
Η χώρα μας συνεχίζει να είναι τρίτη ακριβότερη χώρα στην Ευρωζώνη με μέσο επιτόκιο για νέα καταναλωτικά δάνεια 8,89%, ενώ πρώτη με μεγάλη μάλιστα διαφορά, είναι η Πορτογαλία με επιτόκιο 12,21% και αμέσως μετά η Ισπανία με μέσο επιτόκιο 9,50%.
Στη στεγαστική πίστη, η αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων ήταν κατά 18 μονάδες και το μέσο επιτόκιο στην Ευρωζώνη, διαμορφώθηκε στο 5,66%. Η Ελλάδα είναι τρίτη κατά σειρά φθηνότερη χώρα σε αυτή την κρίσιμη κατηγορία δανεισμού, με μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο 5,30%, αμέσως μετά το 5,02% του Λουξεμβούργου και το 5,16% της Γαλλίας.
Αρνητική πρωτιά έχουν όμως οι ελληνικές τράπεζες σε ό,τι αφορά τα επιτόκια για υπεραναλήψεις των νοικοκυριών από λογαριασμούς τρεχούμενους, μισθοδοσίας κ.λπ., καθώς το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 14,99%, έναντι 10,64% στην Ευρωζώνη, ενώ το επιτόκιο για υπεραναλήψεις από επιχειρήσεις, διαμορφώνεται στο 7,79%, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην τρίτη πιο ακριβή θέση. Ακριβά δανείζονται άλλωστε και οι ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς τα επιτόκια που χρεώνουν οι ελληνικές τράπεζες για δάνεια έως 1 εκατ. ευρώ, είναι τα υψηλότερα (7,03%), μετά την Πορτογαλία (7,78%) και την Κύπρο (7,22%), ενώ στην τέταρτη ακριβότερη θέση είναι η χώρα μας σε ό,τι αφορά τα επιτόκια για επιχειρηματικά δάνεια, άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.
Υψηλές αποδόσεις απολαμβάνουν από την άλλη, οι Ελληνες καταθέτες από τις τοποθετήσεις του σε προθεσμιακές καταθέσεις, αντισταθμίζοντας το υψηλό κόστος χρήματος που καταβάλλουν για καταναλωτικά κυρίως δάνεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, το μεσοσταθμικό επιτόκιο για καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά, διαμορφώνεται στο 5,08%, που είναι το δεύτερο υψηλότερο, αμέσως μετά το 5,36% της Κύπρου. Χαμηλότερα ωστόσο και συγκεκριμένα στο 4,59% διαμορφώνεται το μέσο επιτόκιο που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες για τοποθετήσεις με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από επιχειρήσεις, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην πέμπτη θέση, αμέσως μετά την Κύπρο (5,02%), την Ισπανία (4,72%), την Αυστρία (4,62%) και τη Γαλλία (4,60%).
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_09/09/2008_283906

Δεν υπάρχουν σχόλια: