Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

πωλήσεις ακινήτων - Βρετανία

Τα λιγότερα σπίτια από ποτέ στα τελευταία πενήντα χρόνια πουλήθηκαν στη Βρετανία τον Αύγουστο, ενώ οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έντεκα ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βρετανικής Ενωσης Τραπεζών (ΒΒΑ), τον Αύγουστο εγκρίθηκαν κατά 64% λιγότερα δάνεια σε ετήσια βάση.
Τα στεγαστικά δάνεια, συγκεκριμένα, ελαττώθηκαν σε 21.086 έναντι των 58.564 τον Αύγουστο του 2007, όταν και η επιβράδυνση του δανεισμού είχε αρχίσει. Η μείωση αποδεικνύει τις ισχυρές πιέσεις που υφίστανται τα νοικοκυριά στη Βρετανία, τη σκλήρυνση των προδιαγραφών δανεισμού και την υποχώρηση των τιμών ακινήτων. Πρόκειται για τις λιγότερες εγκρίσεις στεγαστικών δανείων από το 1997, όταν ξεκίνησε η συλλογή στοιχείων.
Η Ενωση Τραπεζιτών ανέφερε ότι τα στεγαστικά δάνεια τον προηγούμενο μήνα ανήλθαν σε 2,1 δισεκατομμύρια στερλίνες, επίπεδα χαμηλότερα κατά 50% και πλέον από το μέσον όρο των 4,7 δισ. στερλινών του πρώτου εξαμήνου. Η ΒΒΑ εκτιμά πως δυσμενώς λειτούργησε και η αβεβαιότητα, η οποία δημιουργήθηκε σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης Γκόρντον Μπράουν για φόρο επί των ακινήτων. Αποτέλεσμα ήταν η ζήτηση να περιορισθεί ή να μετατεθεί, αλλά οι παράγοντες αυτοί θα συνεχίσουν να έχουν επιπτώσεις στην αγορά στέγης τους προσεχείς μήνες.
Αναφορικά τώρα με τις πωλήσεις κατοικιών του Αυγούστου, αυτές υποχώρησαν μόλις στις 62.000, οι οποίες είναι και οι λιγότερες από το 1959, όταν η συγκέντρωση στατιστικών εγκαινιάστηκε. Τα σχετικά στοιχεία δόθηκαν από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές και συνιστούν τη ζοφερότερη απόδειξη ότι η αγορά στέγης στη Βρετανία έχει ανακόψει την πορεία της υπό το βάρος της πιστωτικής κρίσης. Καθόλου τυχαία, κάθε μέρα εγκρίνονται μόνον 700 στεγαστικά δάνεια, όταν στην ακμή της αγοράς έφθαναν τις 3.000 οι εγκρίσεις.
Η έξοδος από την πιστωτική κρίση δεν είναι μονόδρομος, όπως επισημαίνουν αναλυτές. Μπορεί η κυβέρνηση Μπράουν να αυξήσει τους φόρους, να μειώσει τις κρατικές δαπάνες ή να ενισχύσει τον δημόσιο δανεισμό. Από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ διαφάνηκε ότι κλίνει προς την τρίτη εναλλακτική. Ωστόσο, για να υπάρξει αποτελεσματική κινητοποίηση, πιθανώς να απαιτηθεί υπερδιπλάσιος από τον σημερινό δανεισμό. Οπερ σημαίνει ότι δεν θα ισχύει πλέον ο από δεκαετίας χρυσός κανόνας του Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος ορίζει ισοσκελισμό εξόδων και φορολογικών εσόδων κατά τη διάρκεια του οικονομικού κύκλου και δημόσιο δανεισμό σε επίπεδα κάτω του 40% του ΑΕΠ - ο κανόνας αυτός εξασφάλισε την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_24/09/2008_285812

4 σχόλια:

Σοφία είπε...

Εμείς πάντως με μια ελπίδα ζούμε, να πέσουν οι τιμές των ακινήτων...

geokalp είπε...

δεν είναι λύση Σοφία, πίστεψέ με!
και δες αυτό

Σοφία είπε...

Ο υπερσύνδεσμος δεν ανοίγει, για ξαναδώστον. Καταλαβαίνω πώς το λες, όμως και το να παίρνεις σπίτι τώρα στην τιμή Χ και σε 2-3 χρόνια η τιμή του να έχει γίνει Χ+50% δεν είναι κατάσταση!

geokalp είπε...

http://athenstock.blogspot.com/2008/09/blog-post_2793.html

στο λινκ θα γίνω κατανοητός - το πρόβλημα είναι ότι το κυρίαρχο πρότυπο έφτασε σε τέλμα