Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Οι «ανατολίτες» κερδίζουν περισσότερα χρήματα

Οι «παραδοσιακοί» άνδρες που πιστεύουν ότι η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι κερδίζουν ελαφρώς περισσότερα χρήματα από τους άνδρες με πιο σύγχρονες απόψεις, αποκαλύπτει μεγάλη μελέτη στις ΗΠΑ.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που δηλώνουν ότι πιστεύουν στους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων κερδίζουν επιπλέον 8.500 δολάρια το χρόνο κατά μέσο όρο.
Το αντίθετο βρέθηκε να ισχύει για τις γυναίκες που προτιμούν για τον εαυτό τους τον παραδοσιακό ρόλο, οι οποίες κερδίζουν κατά μέσο όρο 1.500 δολάρια το χρόνο λιγότερα από τις «φεμινίστριες».
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο Journal of Applied Psychology, πραγματοποιήθηκε σε εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα 12.686 εθελοντών, ηλικίας 14 έως 22 ετών στην αρχή της μελέτης, οι οποίοι έδωσαν συνεντεύξεις τέσσερις φορές από το 1979 έως το 2005.
Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις όπως το κατά πόσο πιστεύουν ότι η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι και για το εάν η εργασία των γυναικών έξω από το σπίτι είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση της νεανικής εγκληματικότητας. Στις δύο δεκαετίες που διήρκεσε η μελέτη, το 60% των συμμετεχόντων διατήρησε σταθερές τις απόψεις του.
«Οι πιο παραδοσιακοί άνθρωποι ενδέχεται να προσπαθούν να διατηρήσουν τον ιστορικό διαχωρισμό της εργασίας και των οικιακών ρόλων. Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ότι αυτό πράγματι ισχύει» δήλωσε o Δρ Τίμοθι Τζατζ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Σχολιάζοντας τη μελέτη στο BBC, η ψυχολόγος Μαγκνταλένα Ζαουίζα του Πανεπιστημίου του Ουίντσεστερ, προσέφερε δύο ενδιαφέρουσες πιθανές εξηγήσεις για το φαινόμενο:
Πρώτον, οι «παραδοσιακοί» άνδρες είναι πιθανότερο να επιθυμούν να ασκούν εξουσία. Κατά συνέπεια, προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα ως απόδειξη της δύναμής τους και παράλληλα έλκονται περισσότερο από τις πειθήνιες γυναίκες.
Δεύτερον, οι «παραδοσιακοί» άνδρες είναι πιθανό να ευνοούνται από τους εργοδότες στις προαγωγές και τις αυξήσεις μισθών επειδή είναι οι «στυλοβάτες» του σπιτιού και ως εκ τούτου έχουν μεγαλύτερη ανάγκη χρημάτων, σε σχέση με τους συζύγους εργαζόμενων γυναικών.
Newsroom ΔΟΛ

2 σχόλια:

Σοφία είπε...

Υπάρχει και μια τρίτη (και κατά τη γνώμη μου πιθανότερη) εξήγηση: αυτοί που βγάζουν περισσότερα χρήματα είναι/γίνονται "ανατολίτες".

geokalp είπε...

να σου πω ότι αυτό σκεφτόμουν ακριβώς μόλις διάβασα την είδηση...