Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

ακάλυπτες επιταγές - Αύγουστος 2008

Κατακόρυφη άνοδο κατά 59,33% εμφάνισαν τα «φέσια» από ακάλυπτες επιταγές τον περασμένο Αύγουστο (σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2007) και ανήλθαν στα 97,7 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τειρεσίας ΑΕ.
«Οι μικρομεσαίες και οι εμπορικές επιχειρήσεις επηρεάζονται άμεσα από την άσχημη κατάσταση της αγοράς και είναι δύσκολο να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους», αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.Όπως επισημαίνουν, το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού των επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα έχουν μεγαλώσει οι ανάγκες τους για δανεισμό, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη τους.Την ίδια ώρα, τα περιθώρια ανοχής που έδειχναν στο παρελθόν οι τράπεζες, έχουν περιοριστεί και λόγω των κανόνων της Βασιλείας ΙΙ με αποτέλεσμα οι μικρομεσαίοι να βάλλονται πανταχόθεν.Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του έτους τα «φέσια» από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές έχουν ξεπεράσει τα 825 εκατ. ευρώ.Ειδικότερα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τειρεσίας:Τον Αύγουστο «σφραγίστηκαν» 9.140 επιταγές συνολικού ύψους 97,71 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 59,33% σε σχέση με τον Αύγουστο 2007 (ενώ εμφανίζει μείωση 7% σε σχέση με τον Ιούλιο 2008).Επίσης διαμαρτυρήθηκαν 10.483 συναλλαγματικές, συνολικού ποσού 13,63 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 16,87% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2007 (και εμφανίζει μείωση 4,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα).
Περιθώρια αισιοδοξίας στην αγορά δεν υπάρχουν, καθώς οι επιχειρηματίες ανησυχούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, διότι λόγω της διεθνούς κρίσης έχουν αυξηθεί σημαντικά οι τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης, ενώ καθημερινά περιορίζεται ολοένα και περισσότερο η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Και εκφράζουν φόβους ότι μαθηματικά πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταστήματα απειλούνται με «λουκέτο».
http://www.capital.gr/news.asp?Details=575187

Δεν υπάρχουν σχόλια: