Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

κόστος φοιτητικής ζωής - Ελλάδα

Από 1.040 έως 1.260 ευρώ χρειάζεται κάθε μήνα ένας φοιτητής για να καλύψει τις βασικότερες και σημαντικότερες από τις ανάγκες του.
Σύμφωνα με την έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών το κόστος είναι αυξημένο κατά 14%-15% σε σχέση με το 2007.
Αναλυτικά, ένας φοιτητής θα χρειαστεί για ενοίκιο γκαρσονιέρας έως 380 ευρώ το μήνα, θα δαπανήσει 250 ευρώ για τρόφιμα και 200 ευρώ σε λογαριασμούς.
Επιπλέον, έχει να υπολογίσει 100 ευρώ το μήνα σε προσωπικά έξοδα, 90 ευρώ περίπου για τις μετακινήσεις του, 60 ευρώ σε βιβλία και γραφική ύλη, 100 ευρώ για ψυχαγωγία και άλλα 80 ευρώ μηναίως σε άλλα έξοδα του σπιτιού.
Η έναρξη της φοιτητικής χρονιάς ενδιαφέρει και τις αλυσίδες αλυσίδες επίπλων γραφείου, οι οποίες προωθούν η μία μετά την άλλη σειρά ειδικών πακέτων και προσφορών, προκειμένου να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ των Νέων, η φετινή σεζόν κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς ο ανταγωνισμός οξύνεται, εξαιτίας της συρρίκνωσης του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και του περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματος των οικογενειών των φοιτητών λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας.
Τα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών του κλάδου έχουν δεχτεί πιέσεις, καθώς ο όγκος των πωλήσεων στα καταστήματα επίπλων και ηλεκτρικών ειδών από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο μειώθηκε κατά 1%.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: