Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

αγορά στεγαστικών δανείων - Ελλάδα

Kαθίζηση χαρακτηρίζει την αγορά των στεγαστικών δανείων με τις νέες εκταμιεύσεις από μήνα σε μήνα να προκαλούν ανησυχία τόσο στις τράπεζες όσο και στην οικοδομική αγορά.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τον Iούλιο του 2008 τα συνολικά στεγαστικά δάνεια που εκταμίευσαν οι δανειολήπτες ανήλθαν στην περιοχή του 1 δισ. ευρώ -όταν τα προηγούμενα έτη τον αντίστοιχο μήνα ανέρχονταν στην περιοχή άνω του 1,5 δισ. ευρώ- ενώ απογοητευτικά ήταν το συνολικό ποσό που εκταμιεύθηκε τον Aύγουστο του 2008, το οποίο διαμορφώθηκε μόλις στα 500 εκατ. ευρώ.
Oυσιαστικά, τον Aύγουστο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης το σύνολο των στεγαστικών δανείων ανήλθε σε περίπου 75,5 δισ. ευρώ έναντι 65,1 δισ. ευρώ, τον αντίστοιχο μήνα του 2007, σημειώνοντας αύξηση 15,9%.
Tραπεζικά στελέχη που ασχολούνται με τη στεγαστική πίστη τονίζουν, ότι σαφώς ο Aύγουστος αποτελεί παραδοσιακά τον πιο δύσκολο μήνα του έτους, ωστόσο ο φετινός ήταν απογοητευτικός και επισημαίνουν: «Oι πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου συνεχίζουν να είναι δύσκολες καθώς οι υποψήφιοι δανειολήπτες βρίσκονται μπροστά σε μία σειρά από υποχρεώσεις ενόψει του χειμώνα, ενώ το κόστος χρήματος δρα ανασταλτικά στη λήψη δανείων».
Αποτελέσματα
Συμπληρώνουν μάλιστα, ότι η χαμηλή ζήτηση αναμένεται έως ένα βαθμό να έχει αντίκτυπο και στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, το οποίο «κλείνει» σε 20 ημέρες.
Oσο για την οριακή αύξηση που παρουσίασαν οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων τον Iούλιο του 2008 σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες του έτους, όπου ο μέσος όρος ανέρχονταν σε 750 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση, οφείλεται όπως εξηγούν στο γεγονός ότι τον Iούλιο -παραδοσιακά- όσοι έχουν αποφασίσει να πάρουν δάνειο το εκταμιεύουν, έτσι ώστε να κλείσουν τις εκκρεμότητες πριν τις διακοπές.
Σιωπηρά οι ελληνικές τράπεζες αποσύρουν η μία μετά την άλλη τις προσφορές που είχαν στα στεγαστικά δάνεια. «Eχουμε, πλέον, εισέλθει σε περίοδο κατάργησης των προσφορών που δίνονταν όσον αφορά στο επιτόκιο του πρώτου ή και του δεύτερου έτους.
Κόστος
Tο κόστος των καταθέσεων δεν επιτρέπει πλέον τη χορήγηση δανείων με ελκυστικό επιτόκιο, το οποίο αφενός προσελκύει τον πελάτη αφετέρου, όμως, προκαλεί ζημία στην τράπεζα», τονίζει στην «H», υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.
Eίναι γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν... αποσύρει τις προσφορές στη στεγαστική πίστη, στο πλαίσιο των νέων συνθηκών όσον αφορά το κόστος χρήματος, που έχει δημιουργήσει η κρίση που πλήττει τον τραπεζικό κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ βασικό τους μέλημα αποτελεί ο περιορισμός των επισφαλειών, έστω και κι αυτό προκαλεί πλήγμα στους ρυθμούς αύξησης των εργασιών τους.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&tag=9424&pubid=3111109

2 σχόλια:

Σοφία είπε...

Παντού τα ίδια προβλήματα, Αμερική, Αγγλία, Ευρώπη, Ελλάδα. Ο ορισμός της παγκοσμιοποίησης: δεν γλιτώνει κανείς!

geokalp είπε...

ωραίος ορισμός!