Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

επεμβάσεις μπαϊπάς vs. αγγειοπλαστική

Η επέμβαση με το γνωστό «μπαλονάκι» για τη διάνοιξη βουλωμένων αρτηριών της καρδιάς είναι εξίσου ασφαλής το μπαϊπάς, ωστόσο οι ασθενείς που επιλέγουν αυτή τη μέθοδο αντιμετωπίζουν διπλάσια πιθανότητα να χρειαστούν και δεύτερη επέμβαση, δείχνει μεγάλη μελέτη που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.
«Το χειρουργεί παραμένει νικητής» δήλωσε ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας Δρ Ντάγκλας Ουίβερ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της σύγκρισης στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.
«Εάν δεν θέλετε να υποβληθείτε και σε δεύτερη επέμβαση για τουλάχιστον μια δεκαετία, θα πρέπει να επιλέξετε το χειρουργείο» συμφώνησε ο Δρ Χάινς Ντρέξελ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας
Στις επεμβάσεις αγγειοπλαστικής, ο χειρουργός εισάγει έναν καθετήρα μέσα από μια μικρή τομή στο πόδι και τον οδηγεί μέχρι την καρδιακή αρτηρία που παρουσιάζει στένωση. Εκεί φουσκώνει ένα μικρό μπαλονάκι για να ανοίξει το αγγείο και συνήθως αφήνει μέσα του ένα κυλινδρικό μεταλλικό πλέγμα που ονομάζεται στεντ.
Η προσέγγιση αυτή μειώνει δραστικά το χρόνο νοσηλείας σε σχέση με την παραδοσιακή επέμβαση παράκαμψης αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (μπαϊπάς), στην οποία η βουλωμένη αρτηρία αντικαθίσταται με ένα κομμάτι φλέβας που λαμβάνεται από άλλο σημείο του σώματος.
Η επέμβαση απαιτεί μεγάλη ανοιχτή τομή στο στήθος.
Στη νέα μελέτη, Ευρωπαίοι ερευνητές συνέκριναν τις επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς με την αγγειοπλαστική σε δείγμα περισσότερων από 3.000 ασθενών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Το ένα τρίτο των ασθενών αυτών υποβλήθηκαν αναγκαστικά σε μπαϊπάς, ενώ οι υπόλοιποι μοιράστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες και υποβλήθηκαν είτε σε μπαϊπάς είτε σε αγγειοπλαστική.
Έναν χρόνο μετά την επέμβαση, η συχνότητα θανάτου ήταν ουσιαστικά η ίδια και στις δύο ομάδες, 7,7% στην ομάδα του μπαϊπάς και 7,6% στην ομάδα αγγειοπλαστικής.
Ωστόσο, μεταξύ των ασθενών που υποβλήθηκαν σε αγγειοπλαστική, σχεδόν το 14% χρειάστηκε και δεύτερη επέμβαση σε διάστημα ενός έτους, συγκριτικά με 6% στην ομάδα του μπαϊπάς.
Η νέα μελέτη υπέρ του μπαϊππάς έρχεται να προστεθεί σε μια άλλη μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο, η οποία έδειχνε ότι η αγγειοπλαστική δεν προσφέρει περισσότερα οφέλη από τη φαρμακευτική αγωγή σε ασθενείς που διατηρούνται σε σταθερή κατάσταση.
Οι γιατροί επισημαίνουν πάντως ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της αγγειοπλαστικής σε βάθος χρόνου.
Τα νέα στοιχεία «μάς λένε μόνο τι συμβαίνει έπειτα από έναν χρόνο» δήλωσε ο Δρ Ντρέξελ. «Πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον πέντε χρόνια για να έχουμε μια καλή απάντηση στο ερώτημα ποια θεραπεία είναι πραγματικά καλύτερη» είπε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: